کد خبر: ۷۷۷۱
۰۰:۵۸ -۱۷ مرداد ۱۳۹۶

روز خبرنگار روز جسارت و صداقت

علی غنی / مدیرمسئول
در تقویم کشور ما برخی از روز‌ها به مناسبتهای خاصی نامگذاری شده است که این مناسبتها‌ گاه جنبه ملی و‌ گاه جنبه بین المللی دارند. مناسبتهایی هستند که علاوه بر اینکه مناسبتی بین المللی می‌باشند بواسطه اتفاق مهم داخلی هم روز خاصی در کشور به حساب می آیند. خبر خیلی کوتاه و تکان دهنده بود. در هفدهم مرداد ماه سال ۱۳۷۷، محمود صارمی خبرنگار خبرگزاریِ جمهوری اسلامی، به همراه هشت نفر از اعضای کنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان به دست گروهک تروریستی طالبان به شهادت رسیدند. به همین مناسبت، شورای فرهنگ عمومی، هفدهم مرداد ماه هر سال را به عنوان «روز خبرنگار» نامگذاری کرد.

شهید محمود صارمی، در سال ۱۳۴۸ در یکی از روستاهای اطراف بروجرد به نام «چهار بره» به دنیا آمد. وی در کنکور سراسری، در رشته جغرافیای انسانی در دانشگاه تهران قبول شد و به همین علت تهران را برای زندگی برگزید. او پس از گذراندن چند ترم، از طریق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران راهی جبهه‌های نبرد حق علیه باطل شد و مدت هفده ماه در آنجا ماند و سپس به دانشگاه بازگشت و به ادامه تحصیل پرداخت. در سال ۱۳۷۰ مشغول به همکاری با خبرگزاری جمهوری اسلامی گردید و سال ۱۳۷۱، در حالی که به تحصیلات خود در مقطع کار‌شناسی ارشد در دانشگاه شهید بهشتی ادامه می‌داد، ازدواج نمود. او پس از چهار سال، به سمت دبیر سرویس فارسی ایرنا برگزیده شد. شهید صارمی در ۲۶ دی ماه سال ۱۳۷۵ به عنوان مسئول دفتر خبرگزاری ایرنا در افغانستان، راهی مزار شریف شد و حدود دو سال بعد، در هفدهم مردادماه ۱۳۷۷، در ‌‌نهایت مظلومیت به دست گروه طالبان به شهادت رسید.

شهید محمود صارمی، مردم مظلوم افغانستان را هم چون خانواده خود دوست داشت. او با آن‌ها بر سر یک سفره می‌نشست و از درد و مشکلات ایشان رنج می‌برد. محمود به قدری با آن مردم مأنوس شده بود که درد آن‌ها را درد خود می‌دانست و در سرمای زمستان، لباس‌های گرم خود را به ایشان می‌بخشید. همسر شهید صارمی در مورد او می‌گوید: «بهترین واژه‌ای که در مورد ایشان می‌توانم بگویم این است که شهید صارمی، یک دوست خوب برای من بود. او واقعا یک مدیر بود و در تمام مراحل زندگی، با برنامه ریزی عمل می‌کرد». پدر شهید صارمی هم در مورد او می‌گوید: «شهید صارمی در دوران کوتاه عمر پربار خود، سختی‌های فراوانی کشید. خانواده صارمی از او تنها به عنوان یک دوست یاد نمی‌کند، بلکه او را انسانی قوی معرفی می‌کند که در همه زمینه‌ها استعداد داشت و یکی از افتخارات مردم بروجرد بود».

شاید مظلومیت قشر خبرنگار با شهادت صارمی صدچندان نمایان‌تر شد. صارمی با عشق و علاقه و به نیت انعکاس خبرهای صحیح و واقعی و اطلاع رسانی شفاف ناجوانمردانه به شهادت رسید.

براستی خبرنگار چگونه شخصی است؟ خبرنگار کسى است که با اتکاء به علاقه و استعدادش، پس از گذرانیدن دوره‌های تخصصى و همچنین با توجه به مسئولیت اجتماعى که این حرفه بر عهده او مى‌گذارد، وظیف کسب، تهیه، جمع‌آورى و تنظیم «اخبار» و انتقال آن‌ها را از طریق مطبوعات، رادیو، تلویزیون و خبرگزاری‌ها به مخاطبان را بر عهده دارد.
 
پیش از آنکه فردى حرفه خبرنگاری را انتخاب کند، لازم است ویژگى‌هاى این حرفه را بشناسد تا از روى آگاهى به آن روى آورد. خبرنگار خبر را به شیوه‌های گوناگون به مخاطبان خود می‌رساند. این خبر، باید ویژگی‌هایی داشته باشد تا مورد توجه بینندگان، شنوندگان و خوانندگان قرار گیرد. خبر خوب، خبری است که درست، روشن و جامع باشد. اگر خبر درست نباشد، مردم اندک اندک به خبررسان شک می‌کنند و منبع خبری خود را تغییر می‌دهند. در قرآن کریم هم می‌خوانیم: «اگر فاسقی برایتان خبری آورد، بدون تحقیق حرفش را نپذیرید». خبر باید با صراحت و روشنی، و به دور از ابهام و کنایه به دست مخاطب برسد. در روزگاری که از آن به عصر اطلاعات و فن آوری نام می‌برند، قطعا نقش خبرنگار به عنوان ابزار اطلاع رسانی، نقشی حیاتی و انکار نشدنی دارد.

در دنیای کنونی با وجود فن آوری‌های ارتباطیِ پیشرفته و متعدد در امر دست یابی سریع به اطلاعات و منابع مختلف و با وجود درگیری‌هایی که به طور آشکار در بیشتر نقاط این کره خاکی فراگیر شده، کسب اطلاعات صحیح و قابل اطمینان، تنها از راه خبرنگارانی درست کار شدنی است. خبرنگاران که از مهره‌های اساسی این مهم به شمار می‌آیند، باید با قبول خطرهای فراوان، به واقعیت مسأله پی ببرند و آن را به مردمان برسانند. این قشر زحمت کش بدون کمترین چشمداشت و با اهدافی که در بالا ذکر شد به تهیه و ارسال خبر می‌پردازند اما شاهدیم که‌گاه و بیگاه از جانب افراد مختلف مورد بی‌مهری قرار می‌گیرند و حاصل دسترنجشان از این همه تلاش فقط شکستن کاسه و کوزه‌ها بر سرشان است.

به راستی چه کسی می‌داند در زمان دفاع و جنگ تحمیلی، آن هنگام که رزمندگان در جبهه‌ها زیر بمباران اطلاعاتیِ رسانه‌های غربی و عربی بودند، چه کسانی خطر را به جان می‌خریدند و از بین گلوله‌ها، خمپاره‌ها و میدان‌های مین، گزارش و خبر تهیه می‌کردند؟ به بنیاد شهید انقلاب اسلامی که مراجعه کنید، نام ۲۴۴شهید، ۵۰ جانباز و ۱۲ آزاده خبرنگار را ثبت شده می‌بینید. این عزیزان و همه خبرنگاران راست کردار دفاع مقدس، با از جان گذشتگی وارد معرکه نبرد حق علیه باطل می‌شدند و قلم و دوربین به دست، به ثبت وقایع می‌پرداختند تا آیندگان بدانند که جهانخواران و زورگویان چه بر سر ملت مظلوم و انقلابی ایران آورده بودند. این چند خط یادآور زحمات مردمانی بود که زحمتشان کمتر به چشم می‌آید. امید است مسولین به بهبود وضعیت اجتماعی و معیشتی این قشر بی‌ادعا و زحمتکش بیاندیشند.
ارسال نظرات
آخرین اخبار
گوناگون