نشان تجارت - محمد آیتی: دهههاست گسترش اعتیاد در ایران بیداد میکند و این موضوع روز به روز ابعاد بیشتر به خود گرفته است. تاریخ معاصر ایران نشان از سالها فعالیت در کشت خشخاش را میدهد و حتی تا دو سال ابتدایی انقلاب اسلامی، این رویه ادامه داشت تا اینکه ممنوعیت تمام و کمال کشت این گیاه صادر شد.
حال برخی بر این باورند که میباید کشت محدود خشخاش از سر گرفته شود، موضوعی که از قرار معلوم در مجلس هم موافقانی دارد و رضا سپهوند، نماینده خرمآباد با همراهی چند نماینده دیگر به دنبال ارائه طرح در این خصوص برای تحقق آن هستند.
در این رابطه، رضا سپهوند، نماینده خرمآباد گفت: کشت گیاهان ممنوعه یا گیاهان دارویی از جمله خشخاش، جزو موضوعاتی بوده که در دو قرن گذشته مورد توجه بسیاری از کشورها قرار گرفته است و در دوره قاجار یکی از منابع اصلی تامین مالی دولتهایمان، صادرات کشت خشخاش بود.
وی افزود: در سال ۱۳۳۷ قانون ممنوعیت کشت خشخاش صورت گرفت و مجدداً در سال ۱۳۴۷ قانون کشت محدود خشخاش در کشور را داشتیم و در آن قانون تاکید شده تا زمانی که دو کشور همسایه یعنی ترکیه و افغانستان، خشخاش کشت میکنند، ایران هم باید به کشت آن ادامه دهد. این قانون، ۹ بند داشت که هم در بحث مبارزه با مواد مخدر بود و هم اینکه مثلاً اگر کارمندی یا فردی در بخش خصوصی مشکل اعتیاد داشته باشد، چه برخوردهایی با او باید بشود یا چگونه این افراد درمان شوند و اینکه خشخاشی که کشت میشود، مدیریتشده، محدود و با کنترل دولت باشد و خرید و فروش آن توسط دولت صورت بگیرد که یا به شرکتهای داروسازی بدهند یا صادر کنند.
نماینده خرمآباد تصریح کرد: در آن زمان، بیشتر موضوع متوجه بحث دارویی بود و از طرفی، افرادی که درگیر اعتیاد بودند، کوپنهایی برای آنها درنظر گرفته میشد و دولتها مدیریتشده و کنترلشده از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۹ که دو سال پس از انقلاب بود به این رویه ادامه دادند، اما در سال ۱۳۵۹ با یک اقدام شتابزده از کشت خشخاش جلوگیری میشود و در واقع بازار داخلیمان را به کشورهای همسایه واگذار میکنیم.
سپهوند اظهار داشت: اکنون نپال یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تریاک در جهان است. به هر حال از ترانزیت این کشت از افغانستان، پاکستان و کشورهای دیگر به ایران، هر ساله پنج تا شش میلیارد دلار ارز از مملکت خارج میشود و مواد مخدری که مشتقات همین تریاک است که بسیار برای افراد معتاد مضر است، صورت میگیرد و متاسفانه با این کار، با گزارشهایی که ما از مراکز مختلف گرفتیم، اعتیاد از سمت مواد سنتی به سمت مواد صنعتی بسیار زیانآور رفته است که آسیبهای مغزی، روحی و روانی را دربرگرفته است.
وی افزود: بنده با اساتید برجسته در زمینههای مواد مخدر، کشت گیاهان دارویی، روانشناسی، کلینیکهای درمان اعتیاد و افراد فعال در معاونتهای اجتماعی ارگانهای مختلف در ارتباطم و در حال دریافت گزارشها و مستندسازی آمار و اطلاعات دقیق با کمک دوستان هستیم که روی موضوع کشت محدود خشخاش یا ادامه منع آن، یک کار علمی صورت بگیرد، هرچند در گذشته در مرکز پژوهشهای مجلس و جاهای دیگر، مطالعاتی صورت گرفته و دنبال گردآوری این مطالعات هستیم و البته مطالعات جدید و دستاوردهای آن هم در کنار این موضوعات قرار خواهد گرفت.
عضو مجمع نمایندگان استان لرستان یادآور شد: موضوع اعتیاد در طول تاریخ در کل دنیا وجود داشته و دارد و هیچکس نمیتواند منکر آن شود. از اینرو باید به دنبال راهکار علمی برای برخورد با مسئله اعتیاد و مواد مخدر باشیم نه اینکه شتابزده تصمیمی بگیریم. حال، کار بررسی و تدوین ما هم زمانبر است، اما تلاش داریم موضوع را زودتر به نتیجه برسانیم و دراین رابطه، برخی نمایندگان دیگر هم در کنار ما و موضوع هستند.
نماینده خرمآباد گفت: باید بدانیم که ما در مسیر مواد مخدر و مبارزه با آن، آسیبهای زیادی را دیدیم و تاکنون ۳۵۰۰ نفر شهید در این رابطه در داخل و مرزهای کشور دادیم. از طرفی، تعداد زیادی افراد در زندانها هستند و یا محکومیت اعدام یا محکومیت کوتاهمدت و بلندمدت دارند. گردش مالی مواد مخدر در کشور بسیار بالاست و چارهای نداریم جز اینکه این چالشها را مدیریت کنیم. از اینرو معتقدم در اوایل انقلاب که کشت محدود خشخاش را داشتیم، موضوع اعتیاد بهتر مدیریت میشد و تحت کنترل دولت بود، ولی اکنون رها شده و رفتار و برخورد ما، انفعالی است و کارهای ما در چهار دهه گذشته، نتیجه خوبی را به همراه نداشته است، یعنی افزایش نرخ اعتیاد را خیلی شاهد بودیم و اینکه مواد مخدر در کشور بسیار بیشتر شده به ویژه مواد صنعتی آسیبزا و گردش مالی بسیار بزرگی در این رابطه داریم حتی در ترانزیت آن. از طرف دیگر، ما مسئول نگهداری مرزهای کشورهای اروپایی نیستیم، ولی ما داریم هزینه آن را پرداخت میکنیم. یعنی قرار بوده سازمان ملل و این کشورها در این رابطه به ایران کمک کنند، ولی تاکنون هیچ کمکی به ما نکردند و ایران تمام هزینههای جلوگیری از ورود مواد مخدر به اروپا را پرداخت میکند و این روند اصلاً به نفع مصالح ملی نیست.
منبع: رویداد۲۴