نشان تجارت - امروز همه به این مسئله اذعان دارند که میزان دستمزدها در ایران هیچ تطابقی با افزایش قیمتها در جامعه ندارد و روند قیمت خوراکیها در بازار وضعیت نگران کنندهای را برای اقشار مردم به ویژه کم درآمدها و قشر متوسط جامعه ایجاد کرده است، به طوری که بررسی روند قیمت مواد غذایی و کالاهای خوراکی در بازه زمانی فروردین تا پایان بهمن ۱۴۰۳، حاکی از آن است که تقریباً همه انواع آنها رشد قیمتی چشمگیری داشتهاند.
در فروردین ۱۴۰۳ هر کیلو برنج ایرانی با قیمت ۱۱۲ هزار تومان به فروش میرسید، اما در بهمن ۱۴۰۳، قیمت این محصول به ۱۴۸ هزار تومان رسید که نشاندهنده رشد ۳۲ درصدی قیمت این محصول نسبت به فروردین ماه است.
گوشت گوسفند که فروردین ماه سال گذشته با قیمت ۵۹۲ هزار تومان عرضه میشد، در بهمن ماه با نرخ رشد ۱۶ درصدی، با قیمت ۶۸۸ هزار تومان در میادین میوه و ترهبار عرضه شد.
قیمتها در گروه قند و شکر هم ثابت باقی نماندند؛ به طوری که قیمت هر کیلو قند نسبت به روزهای ابتدایی سال ۱۴۰۳ رشد ۴۰ درصدی و هر کیلو شکر هم نسبت به ابتدای سال رشد ۳۰ درصدی را پشت سر گذاشتند.
حالا با این افزایش قیمتها به ویژه در بخش مواد غذایی و مورد نیاز مردم، تکلیف اقشار کم درآمد جامعه چیست؟ کارگران با افزایش ناچیز دستمزد چطور میتوانند امروز خود را به فردا برسانند؟ هزینههای تحمیلی به سفرههای مردم چقدر سلامتی آنها را به خطر میاندازد؟
بیشتر بخوانید: نظارت مستمر و غیر محسوس بر توزیع کالابرگ
در همین رابطه، حمید حاجاسماعیلی، کارشناس بازار کار در گفتوگو با اقتصاد ۲۴ با اشاره به عدم برقراری توازن بین دستمزد و نرخ تورم، گفت: همواره سفره مردم و سبد خانوارها تعیین کننده وضعیت معیشت و درآمد آنهاست.
وی تصریح کرد: زمانی که سفره مردم روزانه کوچکتر میشود و سبد خانوارها به هر سبکی سبک تر، چطور میتوان گفت که تورم کنترل شده است در حالی که بیشتر خانوار طبقه کارگری با توجه به وضعیت قیمتها توان خرید اکثریت مواد خوراکی را از دست دادهاند.
حاج اسماعیلی با تاکید بر اینکه نگاه دولت چهاردهم به وضعیت درآمد و معیشت مردم تغییری با سایر دولتها ندارد، گفت: امروز موضوع ارائه کالابرگ به دهکهای یک تا هفت شاید یک روش حمایتی باشد، اما باید پذیرفت که با این رقمهای یارانهای ناچیز، یک خانواده کارگری چطور میتواند گذران زندگی داشته باشد؟!
کارشناس بازار کار ادامه داد: گرانی مواد خوراکی بیشتر فشار معیشتی را به مردم وارد میکند. یک خانوار کارگری اگر مورد حمایت قرار نگیرد نمیتواند با توجه به نرخهای تعیین شده و دستمزدهای پایینتر از نرخ تورم، نیاز سفرههای خود را تامین کند.