نشان تجارت - یکی از مسائل مغفولمانده در حوزه ارتباطات، استفاده بهینه از ظرفیت خدادادی کشورمان برای ترانزیت دیتاست. ترانزیت داده بین غرب و شرق دنیا از طریق خاک کشور ما مزیتهای ویژهای برای کشورهای همسایه دارد که مهمترین آنها کاهش زمان پینگ ۲۰ تا ۳۰ میلیثانیه ناشی از کوتاه شدن فاصله تا مراکز داده در اروپاست و همچنین امکان تعمیر و بازیابی خرابی مسیرهای فیبر در کوتاهترین زمان نسبت به مسیرهای دریایی مثل دریای عمان، خلیج عدن و کانال سوئز است.
بررسیها نشان میدهد ایران به واسطه وضعیت جغرافیایی که از آن برخوردار است شرایط و امکان تبدیل شدن به هاب ترانزیت دیتای منطقه را دارد در واقع ترافیکی که از بستر ایران و از مسیر زمینی عبور میکند کیفیت بهتری نسبت به مسیر دریا و اقیانوس دارد تا به اروپا و سایر کشورها برسد؛ بنابراین باید از مزایای موجود استفاده کرد.
ایجاد مراکز قطب داده که یکی از اهداف مهم برای تبدیل ایران با هاب ترازیت داده محسوب میشود، به طوریکه براساس آخرین اظهارات زیرساختهای لازم برای راهاندازی سه قطب مرکز داده برای میزبانی خدمات دیجیتال کشور فراهم شده است و چندین شرکت درحال راهاندازی مراکز داده خود در قطب البرز واقع در منطقه ویژه اقتصادی پیام به ظرفیت ۱۰۰۰ رک هستند که گفته شده تا پایان سال آماده افتتاح میشود.
دولت چهاردهم همانند سایر دولتها درصدد تحق این امر است به گونهای که بهزاد اکبری، معاون وزیر ارتباطات و رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت معتقد است است که نیازمند تقویت نقش فعال در تجارت بین الملل هستند و تبدیل شدن به هاب ترانزیت بین الملل، از بعد فنی و ملی میتواند برای کشور آوردههای زیادی داشته باشد بنابراین اگر زیرساختهای فنی فراهم شود میتوان در بخش تجاری فعالانه تر ظاهر شد.
در راستای تحقق این امر پاییز سال جاری نشست مشترکی با چاکیف معاون رییس جمهوری در امور ارتباطات و حمل و نقل و همچنین خداوردی قلیف ترکمنستان برگزار شد که موضوع آن را میتوان همکاری مشترک در صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات، ترانزیت ترافیک بین کشورهای منطقه و همچنین ترافیک شرق به غرب با استفاده از خاک ترکمنستان و ایران بود. همواره تأکید شده است رشد اقتصاد دیجیتال کشورهای منطقه مستلزم اتصال کشورها به یکدیگر و ایفای نقش مشترک است که دراین میان دو کشور ترکمنستان و ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه میتوانند نقش مهمی در توسعه زیرساختهای دیجیتال منطقه داشته باشند.
علاوه بر این موضوع، اخیرا تفاهم نامه اتصال شبکه افغانستان به ایران و ترانزیت ترافیک افغانستان از طریق ایران میان مدیران عامل شرکت ارتباطات زیرساخت و افغان تلکام امضا شد که نشاندهنده تلاش دولت چهاردهم برای افزایش ترازیت ارتباطات از طریق خاک ایران برای تعاملات بین المللی دانست.