کد خبر: ۵۵۷۶۶
۱۸:۲۹ -۰۲ مهر ۱۴۰۳

افزایش چراغ خاموش قیمت نان در دولت قبل/ چه کسی نان را گران کرد؟

قیمت نان به یکی از مهم‌ترین چالش‌های اجتماعی و اقتصادی این روزها تبدیل شده است. در حالی که نان به عنوان غذای اصلی و ضروری در سفره‌های ایرانی جایگاه ویژه‌ای دارد، تغییرات اخیر در قیمت و کیفیت آن، نگرانی‌های گسترده‌ای در میان مردم و مسئولان به وجود آورده است. با این همه موضوعی که این روزها مطرح شده این است که این افزایش قیمت از سوی دولت چهاردهم بوده است یا دولت سیزدهم؟ مهدی پازوکی، اقتصاددان، چندی پیش اظهار کرد نان در دولت قبل گران شده بود و دولت جدید تنها آن را اعلام کرده است.

افزایش چراغ خاموش قیمت نان در دولت قبل/ چه کسی نان را گران کرد؟

نشان تجارت - از اواخر فعالیت دولت سیزدهم تاکنون، قیمت نان تغییرات زیادی پیدا کرده است. در سال‌های اخیر، گرچه دولت تاکید کرده بود افزایش رسمی قیمت نان صورت نخواهد گرفت، اما قیمت نان به طور تدریجی و در برخی موارد به صورت غیررسمی افزایش یافت. این افزایش قیمت در ابتدا به شکل چراغ خاموش در استان‌های مختلف اجرا شد و در برخی موارد قیمت نان تا ۱۰۰ درصد افزایش یافت.

در تابستان ۱۴۰۲، اولین افزایش رسمی در استان خراسان رضوی رخ داد که نان تا ۴۰ درصد گران شد. مسئولان دولت وقت این تغییرات را به‌ عنوان متناسب‌سازی معرفی کردند، اما عملاً افزایش قیمت به سایر استان‌ها نیز گسترش یافت.

رفته‌رفته این افزایش بها به سایر نقاط کشور تسری پیدا کرد و حداقل در نیمی از استان‌های کشور در همان زمان به اجرا درآمد. 

تا اواخر سال ۱۴۰۲، افزایش قیمت‌ها ادامه یافت و دولت اعلام کرد بخشی از این افزایش‌ها به دلیل پوشش هزینه‌های تولید نان و دستمزد نانوایان است.

با وجود این، همچنان یارانه نان به شکل گسترده‌ای از سوی دولت پرداخت می‌شود و هر سال حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان به این بخش اختصاص می‌یابد، اما این یارانه نتوانسته مانع افزایش قیمت شود. 

به‌رغم تمام این تصمیمات و اتفاقات در زمان حیات دولت سیزدهم، همچنان عده‌ای معتقدند افزایش قیمت نان از شروع به کار دولت چهاردهم آغاز شده است. 

قیمت نان در دولت سیزدهم افزایش یافت

مهدی پازوکی، کارشناس اقتصادی، اخیراً در اظهارنظری عنوان کرده است که گران شدن نان از دولت قبل شروع شده بود و دولت سیزدهم تنها آن را اعلام و شفاف‌سازی کرد. 

او به اقتصادآنلاین توضیح داد، افزایش قیمت نان از سال گذشته در تهران و برخی شهرستان‌ها رخ داده بود، اما به‌تازگی با تایید وزارت کشور، قیمت رسمی نان در تهران اعلام و در کارتخوان‌های نانوایی‌ها اعمال شد.

پازوکی همچنین تاکید کرد دولت باید برای حمایت از قشرهای ضعیف که بیش از ۲۵ میلیون نفر آنها در ایران فقر غذایی دارند، راهکارهای اصولی‌تری پیدا کند. 

این کارشناس اقتصادی معتقد است قیمت نان باید به‌ صورت تدریجی و سالانه افزایش پیدا کند تا تعادل اقتصادی حفظ شود، اما حمایت از دهک‌های پایین باید از طریق ارائه کارت‌های یارانه‌ای برای دریافت نان رایگان انجام شود​. 

به صورت کلی افزایش قیمت نان در تهران به طور رسمی بین ۴۰ تا ۶۶ درصد اعلام شده است.  

بر اساس گزارش‌ها، قیمت نان سنگک ساده از سه هزار تومان به پنج هزار تومان رسیده و نان بربری با آرد نوع یک از ۱۸۰۰ تومان به ۲۵۰۰ تومان افزایش یافته است.

همچنین بربری ساده با آرد نوع ۲۵۰۰ تومان به ۳۵۰۰ تومان و نان لواش با آرد نوع یک از ۵۰۰ تومان به ۷۰۰ تومان تغییر کرده است.

این افزایش قیمت‌ها پس از موافقت وزارت کشور اعمال شده و در کارتخوان‌های نانوایی‌ها نیز منعکس شده است.

این تغییرات بخشی از یک سیاست گسترده‌تر برای تطبیق قیمت نان با شرایط اقتصادی جاری است که در سایر استان‌های کشور نیز اتفاق افتاده است. برخی از کارشناسان اقتصادی این افزایش را راهکاری برای کنترل وضعیت یارانه‌ای نان و مدیریت منابع می‌دانند.

البته مسئولان صنفی اعلام کرده‌اند تغییرات قیمت برای جبران هزینه‌های نانوایان بوده و ممکن است در آینده نیز شاهد افزایش‌های جدیدی باشیم.

ارسال نظرات
آخرین اخبار
گوناگون