نشان تجارت - در جامعه امروز ما، حجم زیاد پروندهها و تعداد بالای افرادی که در دادگاهها و مراجع قضایی مختلف گرفتار دعاوی کیفری و حقوقی و اداری هستند، از روزمرگی هایی است که مرتب شاهد آن هستیم. متاسفانه بی اطلاعی و عدم آگاهی مردم از قوانین باعث شده که هزینههای معنوی و مادی فراوانی در پیچ و خم دادرسی یک پرونده برای آنها ایجاد شود و غالبا به نتیجه درستی هم نمی رسد زیرا که طرح دعوا و دفاع هر دو اموری تخصصی و پیچیده است که ضرورت داشتن وکیل یا استفاده از خدمات وکلا را چند برابر می کنند. ما اینجاییم تا به شما بهترین وکیل در تهران را معرفی کنیم. در ادامه این مقاله به نقش وکیل و اهمیت داشتن وکیل خواهیم پرداخت. اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز داشتید سری به سایت وکیلچی (vakilchi.com) بزنید.
وکیل، نماینده یا جانشین کسی است که از سمت شخص دیگری (حقیقی یا حقوقی) به واسطه عقد وکالت برای انجام کاری مامور می شود. به طور کلی، هر کسی که با شخص دیگری قرارداد وکالت امضا کرده باشد، می تواند به عنوان وکیل شناخته شود؛ مثلا اگر مردی به همسر خود در طلاق وکالت داده باشد تا هر زمان خواست خود را از طرف شوهر مطلقه کند ، این امر باعث می شود که زن وکیل مرد شود؛ منتها فقط در موضوع طلاق .
ولی آنچه ما امروزه از لفظ وکیل برداشت می کنیم، آن کسی است که به وکالت از شخص دیگری در دادگاه ها و دادسرا ها و سایر مراجع قضایی حاضر شده و دفاع از موکل خود را به عهده می گیرد. بنابراین در پاسخ به این سوال که وکیل کیست، باید گفت وکیل به کسی گفته می شود که در آزمون وکالت کانون وکلا یا قوه قضاییه پذیرفته شده و بعد از گذراندن دوره کارآموزی وکالت، می تواند به شغل وکالت مشغول شود؛ هر چند به لحاظ عرفی به کارآموزان وکالت نیز وکیل گفته می شود.
در این قسمت برایتان شرح وظایفی را آورده ایم که یک وکیل ملزم به انجام آن است:
هنگامی که از جرم وکیل خساراتی به موکل وارد شود که باعث آن وکیل باشد، مقصر و موظف به پرداخت خسارت خواهد بود. وکیل باید در تصرفات و کارهای خود مصلحت موکل را رعایت کرده و از اختیارات واگذار شده تجاور نکند. او باید چیزی را که به جای موکل خود دریافت می کند به وی بدهد. هر زمان که برای اعمال مسئله ای دو یا چند وکیل مشخص شده باشد هیچ وکیلی نمی تواند بدون مشورت با دیگری و یا دیگران در مسئله ای دخالت کند و در صورتی که وکیل وکالت در توکیل نداشته باشد نمی تواند اعمال مسئله ای را به فرد دیگری بدهد.
موکل هم باید همه تعهداتی را که وکیلش در حد وکالت خود بر عهده گرفته است را انجام دهد. او باید همه هزینه هایی که وکیل برای انجام وکالت کرده است را پرداخت کند. همچنین او باید اجرت وکیل را بدهد، مگر اینکه در قرارداد وکالت چیز دیگری را قید کرده باشند.
انتخابی: زمانی به کار میرود که شخص، وکیل خود را انتخاب و با انعقاد قرارداد وکالت از او میخواهد وکالت او را برای دفاع از حقش در مراجع قضایی به عهده بگیرد.
تسخیری: در مواردی که دعوایی کیفری جریان داشته و برخلاف ضروری بودن حضور وکیل، در دادرسی و محاکمات، به دلیل امتناع متهم از گرفتن وکیل یا نداشتن توانایی مالی برای این کار، وکیلی برای دفاع از متهم وارد پرونده نشدهاست که در این صورت با تشخیص دادگاه، از بین وکلای دادگستری وکیل رایگان برای او در نظر گرفته میشود. عنوان وکیلی که به این ترتیب وارد پرونده میشود، وکیل تسخیری است.
معاضدتی: در مواردی که افراد برای دفاع از حقوق خود در دعاوی حقوقی نیاز به وکالت داشته باشند ولی توان مالی انتخاب وکیل را نداشته باشند طبق تشخیص اداره معاضدت مرکز وکلای قوه قضاییه و کانون وکلای دادگستری، وکیلی به صورت رایگان دفاع از حقوق شخص مُعسِر را برعهده میگیرد. عنوان این وکیل، معاضدتی است.
اتفاقی: اگر شخصی در رشته حقوق تحصیل کرده باشد ولی پروانه وکالت نداشته باشد و بخواهد به صورت اتفاقی برای حل مشکلاتی که بستگان نزدیک او در مراجع قضایی دارند، با طی مراحل قانونی و پرداخت هزینه مربوط میتواند به این امر اقدام کند. شخصی که با این روش وکالت موردی برای دفاع از حقوق بستگانش گرفتهاست، وکیل اتفاقی گویند.
کلام آخر
ما ایرانیها برخلاف مردمان سایر کشور ها، در بسیاری از مشکلات و پروندههای حقوقیمان از خدمات وکیل استفاده نمیکنیم و حتی گاها خود را از یک مشاوره ساده هم محروم می کنیم و این امر همیشه به ضرر ما تمام خواهد شد، چون در هرکاری باید متخصص آن ورود کند. متاستفانه در سیستم حقوقی کشور ما درخواست وکیل در کنار طرفین دعاوی حقوقی و کیفری آنطور که در جوامع غربی و پیشرفته انجام میگیرد، مورد توجه و اهمیت نیست.
در همین راستا، در سالهای اخیر شاهد ارائه طرحهای بسیار خوبی از سوی کانون وکلای دادگستری و مرکز امور مشاوران حقوقی قوه قضاییه بودهایم. برای مثال طرح وکیل خانواده و طرح اجباری شدن وکیل برای خواهان از این جمله هستند که اگر چه تقریبا با شکست مواجه شدهاند اما گام مثبتی برای فرهنگسازی و بیان الزام حضور وکیل در دعاوی حقوقی و کیفری است. ما نیز در این مقاله هر آن چیزی که درباره مزایای داشتن وکیل می دانستید را شرح دادیم. به شما هم پیشنهاد می کنیم اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز داشتید از سایت وکیلچی (vakilchi.com) کمک بگیرید.