نشان تجارت - به گفته فعالان، مجموع اخبار سیاسی چند روز اخیر موجب شده است که انتظارات افزایشی در بازار کم رنگتر شود. روز سهشنبه نیز قیمت دلار بیشتر تحت تاثیر اصلاح قیمت و حمله یکباره نوسانگیران، صعودی شد و دلیل بنیادی-خبری برای افزایش قیمت وجود نداشت.
از نگاه فعالان، بازار برای شکست مقاومت ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومانی نیاز به اخبار بنیادی صعودی دارد. از غروب روز سهشنبه بازار بیشتر تحت تاثیر اخبار مثبت بود و بالا رفتن احتمال گشایشهای هستهای موجب شده بود که فروشها در معاملات پشت خطی بیشتر شود.
به عنوان مثال، در کانالهای اطلاعرسانی معاملهگران، اظهارنظر یک مقام آمریکایی توجه بازیگران ارزی کاهشی را به خود جلب کرد. خبرگزاری فارس گزارش داد که معاون موقت نماینده آمریکا در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در نشست شورای حکام گفته که آمریکا آماده برداشتن «تحریمهای ناسازگار با برجام» است.
این موضوع موجب شد در بازار پشت خطی، دلار حتی سطح ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومانی را از دست بدهد. خبر دیگری که توجه معاملهگران را جلب کرد این بود که هیات نمایندگی اتحادیه اروپا در سازمانهای بینالمللی با تاکید بر لزوم برداشتن تحریمهای هستهای ایران به عنوان بخشی از برجام، خواستار بازگشت ایران به مذاکرات وین شد. چنین اخباری موجب شد انتظارات صعودیهای بازار تا حدی تعدیل شود و تمایل معاملهگران به فروش افزایش پیدا کند.
عدهای از فعالان نیز اعتقاد داشتند، معاملهگران پس از فروش دلارهای خود در روز سهشنبه، به تدریج از بازار خارج شدند. قبل از سفر گروسی به ایران، معاملهگران انتظار داشتند که تنشهای هستهای بین ایران و طرفهای غربی زیاد شود. پس از سفر مدیرکل آژانس بینالمللی اتمی به ایران، جو انتظاری بازار کمی تغییر کرد.
در شرایط کنونی، به نظر میرسد بازار تمایل دارد تا مشخص شدن بیشتر جو آینده مذاکرات هستهای در همین کانال ۲۷ هزار تومانی به نوسانات خود ادامه دهد. یکی از نشانههای این موضوع نوع نوسان دلار در روزهای اخیر بوده است. دلار روز دوشنبه در برابر نزول به زیر مرز ۲۷ هزار تومانی مقاومت کرد و روز سهشنبه نیز توان ورود به کانال ۲۸ هزار تومانی را از خود نشان نداد.
بر اساس اظهارنظر فعالان، بازار ارز بار دیگر به اخبار مربوط به مذاکرات هستهای حساس شده است. در چنین شرایطی، اگر خبری از آغاز و پیشرفت مذاکرات منتشر شود، دلار با فشار فروش بیشتری مواجه خواهد شد. یکی دیگر از اخباری که دیروز توجه بازیگران ارزی را به خود جلب کرد، صحبتهای وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بود.
بنی گانتز، در مصاحبه با نشریه آمریکایی فارن پالیسی موضعی متفاوت از مواضع گذشته رژیم تلآویو درباره بازگشت آمریکا به برجام گرفت و گفت تلآویو دلیل بازگشت آمریکا به برجام را درک میکند و میپذیرد. چنین صحبتهایی، احتمال رسیدن به توافق هستهای را در ذهن بازیگران ارز داخلی برجستهتر کرد.
در این میان، عدهای از فعالان نیز باور داشتند که هراس از عرضه بازارساز سد بازیگران افزایشی بازار شده است. از نگاه آنها، معاملهگران در هفتههای اخیر متوجه شدهاند که بازارساز نسبت به عبور دلار از محدوده ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومانی حساس است و زمانی که قیمت به این محدوده نزدیک شد، در موقعیت فروش قرار گرفتند.
در فضایی که دلار توانی برای صعود از خود نشان نداد، سکه نیز کانال ۱۲ میلیون تومانی را از دست داد. روز چهارشنبه فلز گرانبهای داخلی ۸۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به بهای ۱۱ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان رسید. افت قیمت سکه در شرایطی صورت گرفت که بهای اونس طلا در بازارهای جهانی به بالای مرز هزار و ۸۰۰ دلار صعود کرده بود.
اما در پایان روز اونس جهانی مجددا به زیر این کانال قیمتی بازگشت. در صورتی که دلار از موقعیت نزولی خارج شود، سکه با قدرت به کانال ۱۲ میلیون تومانی بازخواهد گشت. ادامه افت دلار باعث از دست رفتن حمایت ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان خواهد شد.