نشان تجارت - وزیر زن از جمله مطالباتی بود که در زمان آقای حسن روحانی مطرح شد. فکر میکنم صادقانهترین حرف را یک نامزد زدند که گفتند در این رابطه نیاز به صحبت با مراجع قم است. شنیده شده که یکی از موانع آقای روحانی در این امر، همین بوده است. به همین دلیل، وعدههایی که مطرح میشود، باید عملی گردد.
حل مسائل زنان با وعده ممکن نیست. مهمترین مشکلات زنان در قوانین ناعادلانه موجود نهفته است و آنها به طور پنهان یا آشکار، مانع دستیابی زنان به فرصتها و منابع میشود. با این که، ممکن است زنان به مراتب بیشتر از مردان بهتر عمل کنند، اما این شایستگی نادیده گرفته شده و این مردان هستند که فرصتها و منابع بیشتری را در دست میگیرند. این مشکلات تنها به قدرت سیاسی باز نمیگردد. اگر نگاهی فوکویی به مساله قدرت داشته باشیم، که در خانواده روابط قدرت حاکم است، این مشکلات در خانواده نیز مطرح میشود، متوجه محکوم بودن زنان به مشکلات در خانه میشود. برای مثال، این امر میتواند با سرپرستی مرد بر زنان و خانواده بازگردد و حتی اگر مردی معتاد یا ناتوان باشد و نتواند خانه را اداره کند، همچنان سرپرست خانواده است.
زنان در عین سرویسدهی یا به عهده گرفتن مسئولیتهای مالی خانواده، از نظر قانونی و حقوقی، با وجود بودن مرد هیچگاه سرپرست خانوار نمیشوند. یا مثلا سالهاست که قانون حضانت فرزندان را دادهایم، اما با این وجود اگر مردی فوت کند، قانونا فرزندان یه حضانت خانواده پدری تعلق میگیرد. متاسفانه شرایط کشور به سمتی سوق پیدا کرده که اگر فرزندی از مال پدرش بیبهره باشد، شاید فردی جز مادرش، کسی سرپرستی او را به عهده نگیرند. همچنان، اما ما شاهد این هستیم که مادری با خون جگر فرزندش را بزرگ میکند و همچنان از حقوق انسانی خودش به عنوان یک مادر بیبهره میشود. مثلا در حق طلاق، اشتغال، تحصیل و...؛ زنان از حقوق خودشان بیبهره خواهند بود، اما شاهد هیچگونه اشارهای به این موضوع نیستیم. آن هم به دلیل آن که درکی از موقعیت زنان وجود ندارد.
متاسفانه زنان در این روزها به عنوان یک سبد رای دیده میشوند. تصور کنید دخترانی که همین چند روز پیش، با آنها تحقیرآمیز برخورد کرده است، الآن عکس کاندیدایی را در دست میگیرند و از او حمایت میکنند. اگر همین کاندیدا، رئیسجمهور شود، مانع اینگونه رفتارها بد با دختران میشود؟ یا مثلا گشت ارشاد برداشته میشود؟
*نماینده مجلس دهم
منبع: روزنامه آرمان ملی