نشان تجارت - حسن بهشتی پور تحلیلگر مسائل بین الملل درباره غنی سازی ۶۰ درصد گفت: من معتقدم، آمریکاییها نیاز دارند به برجام بازگردند، چون دیدند سیاست تحریم یا فشار حداکثری علیه ایران به شکست انجامید و بایدن نیز یکی از منتقدین سیاست ترامپ بود. بنابراین، آنها میخواهند به نوعی به توافقی برسند. منتهی آمریکاییها زیاده خواهی میکنند و میخواهند به آنچه در دوره اوباما بدست نیاوردند تحت عنوان برجام پلاس دست یابند. در حالی که اگر میتوانستند آقای اوباما در آن زمان بدست میآورد، چون آمریکا و ایران، دو طرف مذاکره بودند و در آن زمان به سمت هم حرکت کردند و از خواستههای خود گذشتند تا برجام حاصل شد.
وی ادامه داد: اگر آمریکا بخواهد آنچه بدست نیاورده را مجددا تحت فشار تحریم بدست آورد مشخص است توافقی صورت نمیگیرد. به نظر میرسد، بایدن به این نتیجه رسیده که با ایران وارد گفتگو شود و بتواند به حداقل چیزی که میتواند دست یابد همین تعهدات ایران در چارچوب برجام است، چون عملاً ایران با افزایش توان غنی سازی اورانیوم و بکارگیری سانتریفیوژهای نسل جدید که هم مقدار سوخت مصرفی کمتر است و هم حجم غنی سازی بالاست، این امر را مشخص کرده که طرفهای مقابل به توافق فکر کنند.
بهشتی پور تصریح کرد: هرچند بعید است مذاکرات منجر به لغو تحریمها شود. البته من امیدوارم که این اتفاق رقم بخورد، ولی شواهد نشان میدهد آنها دنبال این هستند برخی از تحریمهای حساس همچون نفت و پتروشیمی را به حالت تعلیق درآورند تا بتوانند ایران را راضی کنند که آن هم غنی سازی را متوقف کند و به میزان توافقی برجام برسد. امری که پیش بینی میشود در این چارچوب است.
این تحلیلگر مسائل بین الملل براین باور است: غنی سازی ۶۰ درصد یک استثناست، چون اسراییلیها عملیات خرابکارانه در سایت نطنز انجام دادند، تصور میکردند سانتریفیوژها را از کار میاندازند و ایران قدرت چانه زنی نخواهد داشت، چون تعداد زیادی از سانتریفیوژها از بین رفته است، ولی ایران برای اینکه نشان دهد همچنان ابزار چانه زنی را در اختیار دارد اقدام به این کار کرد که سانتریفیوژها را با نسل جدید جایگزین کرد و درصد غنی سازی را افزایش داد تا به طرف مقابل نشان دهد با این عملیات تروریستی نمیتواند خللی در روند مذاکرات ایجاد کند و نمیتواند قدرت چانه زنی را از ایران بگیرد.
او تصریح کرد: به نظر من، افزایش غنی سازی ابزار چانه زنی برای ایران است، اما ابزاری برای پایان دادن تحریمها نیست. آمریکا تحریمها را برای قدرت هستهای ایران از بین نمیبرد بلکه اگر بتوانیم تحولاتی که لازم است در اقتصاد خود اعمال کنیم و تاثیرپذیری را از عامل تحریم کم کنیم و تحریم بی اثر یا کم اثر شود، در این سطح آمریکا دست از تحریم برمی دارد و با غنی سازی بالاتر ما قدرت چانه زنی بیشتر داریم، چون غربیها مدعی هستند نگران توسعه توان هستهای ایران هستند در حالی که نگران این هستند که ابزار تحریم را از دست دهند.
بهشتی پور در پاسخ به این پرسش، با توجه به اتفاقی که در نطنز افتاد همچنین غنی شصت درصد در این راستا ایران ضرر کرده یا اسراییل؟ گفت: ضرر و نفع در این مسئله مطرح نیست این اقدامی بود که به نتیجه مورد نظر اسراییل نرسیده است یعنی عملا شکست خورده است. هدف اسراییل از این عملیات توقف غنی سازی در ایران بود. گرچه فوردو هم کار میکند، ولی سایت فوردو ظرفیت کمتری از سایت نطنز دارد از یک سو میتوان گفت اسراییل شکست خورده است، ولی این پیروزی برای ایران نیست. چون طرف ایرانی این نفوذ را داشته و نشان میدهد از نظر دستگاه اطلاعاتی ضربه پذیر است و این امر خوبی برای ایران نیست.
او در پایان اذعان داشت: ایران با اتکا بر جوانان خود و دانش بومی هستهای این خسارت را جبران کرده است، ولی بالاخره خسارت وارد شده است و نفوذ اسراییل قابل توجه است که توانستند ضربه بزنند و این عامل خطرناکی است. اینجا نمیتوان طرف پیروز تعیین کرد و تنها میتوان گفت اسراییل به هدف خود نرسیده است و شکست خورده و ایران توانسته غنی سازی خود را ولو با این ضربه ادامه دهد، اما اینکه در ظرف یک سال دو بار ایران مورد حمله قرار میگیرد ضعف است و باید بررسی دقیق شود.
منبع: مدارا