نشان تجارت - با اقدامات و تصمیمات اخیر سیاستگذار، حالا، اما بازار انتظار دارد رویکرد سیاستگذار در جهت تقویت تقاضا و کاهش توان عرضه حرکت کند تا در نهایت با مکانیزم تعادل بخشی به بازار، هیجانات طبیعی بازار سمت و سوی منطقی گیرد. از دید ناظران، تصمیم برای تغییر دامنه نوسان و گره معاملاتی میتواند در راستای همان کاهش محدودیتها در مسیر تقاضا و تقویت خریداران برای انگیزه دوباره به سرمایه گذاری در بازار سهام ارزیابی شود.
با این وصف اقدامات سیاستگذار حداقل فعلا نتوانسته در کوتاه مدت کاری از پیش ببرد، البته سهم عمدهای از شرایط پیش آمده را باید در بی اعتماد بازیگران به تصمیمات سیاستگذار کاوید و سهم دیگری را نیز در موج هیجانی ایجاد شده در بازار در شش ماه ابتدایی سال گذشته ناشی از تغییرات نرخ ارز و روانه پولهای داغ به سمت بازار سهام مورد کنکاش قرار داد.
در این میان به نظر میرسد پیش بینی دادوستدها برای امروز و روزهای آینده را باید در چارچوب تاثیر سیاستهای سیاستگذار ارزیابی کرد، هر چند که بازار به اشتباه یا به صحیح، نیم نگاهی هم به مولفههای بیرونی همچون تحولات احیای برجام و انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نیز دارد.
در این هفته امید به تغییر مسیر فعلی بازار هست، اما رفتار بازیگران همیشه چیزی خلاف تحلیلها و منطق تحلیلگران است. بورس بازان رفتارهای معاملاتی را در بستر چارچوب ذهنی خود براساس تجربیات بسیار تلخ در ۸ ماه گذشته مورد ارزیابی قرار میدهند و البته بازیگران آماتور هم به دلیل منطق خارج از سواد و دانش مالی، بیشتر در پشت سر موجها و رفتارهای تودهای در بازار تصمیم به انتخاب میگیرند که خود شرایطی را به دنبال داشته که خارج از منطق بنیادی بازار است.
از همین زاویه است که بسیاری از تحلیلگران و ناظران، شرایط کنونی را بهترین موقع خرید ارزیابی میکنند و حتی قیمتهای کنونی را برای خرید در بلندمدت وسوسه برانگیز میدانند.
امیرحسین واعظ | کارشناس بازار سرمایه
ارزش معاملات خُرد در بازار دیروز سهام حدود ۱۲۵۰ میلیارد تومان بود که رکورد دیگری از حیث کمترین میزان معامله در طول یک سال اخیر به حساب میآید. تکرار دوگانه افت شاخصکل و کاهش ارزش معاملات در روزهای اخیر، از تداوم رکود در بورس حکایت دارد.
بررسی ارزش معاملات خرد در ماههای اخیر به وضوح نشان میدهد از ۲۵ بهمن سال گذشته که دامنه نوسان، نامتقارن شد روند کلی بازار به سمت رکود متمایل شده است. در آن زمان ارزش معاملات خرد در هر روز بین ۸ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان بود و اکنون به کمتر از ۳ هزار میلیارد تومان رسیده است.
در این شرایط اغلب سهامداران از بازار کنار نشستند و تا زمان بازگشت دامنه نوسان به حالت عادی، نظارهگر بازار خواهند بود. از سوی دیگر مسئولان نیز اعتقاد دارند اگر میزان کاهش روزانه قیمت سهام به منفی ۲ درصد محدود نشده بود، اکنون باید ریزش بیشتر نماگر بازار را شاهد میبودیم.
در نتیجه از یک سو سهامداران منتظر هستند دامنه نوسان به حالت عادی بازگردد و شاید با تزریق نقدینگی از سوی آنها بورس دوباره متعادل شود. از سوی دیگر مسئولان سازمان بورس نیز منتظر هستند بازار متعادل شود تا دامنه نوسان را به حالت قبل برگردانند. این دور تسلسل تا زمانی ادامه مییابد که یک محرک قوی از بیرون بازار سرمایه، روند بورس را تکان اساسی دهد.
منبع: اقتصاد نیوز