نشان تجارت - در حالی سال ۱۳۹۹ برای سرمایهگذاران بورس تهران یک دوره استثنایی در کل تاریخ فعالیت این بازار بود که از اواسط همین سال شرایط به گونهای تغییر کرد که باعث عقب نشینی سهامداران از این بازار شد و در نهایت رکورد پر فراز و نشیبترین دوره تاریخی نوسان قیمت سهام به سال ۱۳۹۹ تعلق گرفت.
بازار سهام در آخرین سال قرن چنان مسیر خود را تغییر داد که نگرانی سهامداران در قرن جدید با توجه به متغیرهای احتمالی بیشتر شده و همواره این پرسش مطرح است که مطلوبترین استراتژی برای سرمایهگذاری در این بازار پرریسک کدام است؟
به اعتقاد کارشناسان آنچه قیمتها را در بازار سال ۱۳۹۹ از دادن سیگنال واقعی دور نگه داشت و آنچه رفتارها را در بورس، مصنوعی نشان داد، تصمیمات مداخلهگرایانه سیاستگذار است که با کمک جریان پول هیجانی، آدرسهای غلط به آماتورها و حرفهایهای بازار در طول سال ۱۳۹۹ نشان داد.
حالا باید سیاستگذار با کاهش مداخلات هیجانی خود مسیر را برای ظهور سناریوی جدید در این بازار فراهم کند.
پیمان تاتایی کارشناس بازار سرمایه وضعیت بازار سرمایه در ۱۴۰۰ را چنین ترسیم کرد: انتظارات توسعه در بازار سرمایه با تمام اتفاقات نامطلوبش در سال ۱۳۹۹ به پایان رسید و منجر شد بسیاری از ورودیها به بازار برای حضور دوباره در بازار تردید داشته باشند و اعتماد نیز به همراه رشد شاخصها از این بازار فاصله گرفت.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: اگر میخواهند بازار سرمایه را توسعه دهند باید برای بهبود و جلب مجدد اعتماد سرمایهگذاران، تلاش کنند. همچنین نیاز است صداقت قانونگذار و حمایت از سرمایهگذاران از طریق وضع قوانین دقیق و پخته سرنوشت مبهم بازارسرمایه ۱۴۰۰ را به سمت شفافیت ببرد.
وی ادامه داد: در سال جدید کسری بودجه دولت، کاملا خود را نشان میدهد و همین موضوع باعث، افزایش تورم، افزایش نرخ ارز و ... میشود. این افزایش نرخ تورم منجر به رشد شاخصهای بورس خواهد شد و به نظر میرسد بورس در سال ۱۴۰۰ یکی از بازارهای پیشرو باشد.
تاتایی در خصوص پیش بینی وضعیت بورس در سال جدید گفت: قطعاً این بازار بیشتر نوسانی خواهد بود. بازار سرمایه در سال جدید خیلی رشد فزایندهای مانند سال ۱۳۹۹ نخواهد داشت و در مقابل آن خیلی هم اُفت شاخصها را نمیتواند داشته باشد، اما در مجموع یک بازدهی قابل رقابت با بقیه بازارها مانند بازار درآمد ثابت و ... ارائه خواهد کرد .
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در سال ۱۳۹۹ محدودیتهای جدیدی به بازار سرمایه تحمیل شد که به موجب آن ریزشهایی را به دنبال داشت. از این رو در سال جدید اگر از این محدودیتها (دامنه نوسان و...) که به نوعی وارد بازار سرمایه شده، کاسته شود به نظر میرسد بازار بیشتر شکل تحلیلی به خود بگیرد و شرایط را تا حدودی به سود بازار سرمایه و سهامدار تغییر دهد.
وی تصریح داشت: زمانی که بازار سرمایه، شکل تحلیلی بگیرد خود به خود بازار رونق میگیرد و انتظارات در سال جدید به نوع قابل قبولی شکل خواهد گرفت. در سال گذشته به دلیل استفاده نامتقارن از دامنه نوسان تجربه ناموفق در بازار نصیب سهامداران شد و در این خصوص بازار سرمایه شکست خورد. حالا استفاده دوباره از آن در سال جدید منجر به عقب ماندن از برنامههای توسعهای میشود. اما با حذف دامنه نوسان انتظار میرود حداقل به نقطه صفر بازار بازگردیم که این بهتر از شکست پی درپی بازار سرمایه است.
این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: وضع قوانین خلق الساعه، ریسکهای سیاسی، ناامنی اجتماعی، شکل گیری برخی احتمالات در زمان انتخابات و شوک بازار ارز، مواردی است که بورس را در سال ۱۴۰۰ تهدید خواهد کرد.
تاتایی گفت: در چنین شرایطی بهترین کار این است که هیچ کاری انجام ندهند و بگذارند بازار به حال خود باشد شاید در روزهای اول افت داشته باشد، اما به تدریج با رشد همراه خواهد شد و همچنین اجازه دهند بازار با تحلیل خود سهمها را بررسی و خریداری کند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: تصمیمات کلان سیاستگذار در قالب سیاستهای پولی، نرخ دلار، نرخهای جذاب در بازارهای موازی همچون رمزارزها بر بورس اثر خواهد گذاشت چر اکه انتظار رفتارهای هیجانی و موجهای دوباره با توجه به عدم تغییر در سیاستهای کلان دولت گواه این است که بازار حداقل در ابتدای سال ۱۴۰۰ شرایط متفاوتتری با اواخر سال ۱۳۹۹ نخواهد داشت.