نشان تجارت - سال ۹۹ را باید بهعنوان یکی از سختترین سالهای زندگی مردم ایران نامید. از یک سو، تحریم و تورم بیسابقه ناشی از آن و از سوی دیگر، پاندمی کرونا و آسیب دیدن کسب و کار و زندگی فردی و جمعی مردم و این روزها هم آلودگی هوا و قطعی برق که صدای همه را درآورده است.
مدتهاست که آلودگی هوا بهقدری زیاد شده که از گروه سنی خاصی برای رعایت کردن و تا حد امکان از خانه بیرون نرفتن یاد نمیکنند، زیرا این میزان از غلظت آلایندگیها برای هر انسان سالمی خطرناک است.
پس از اینکه نارضایتی مردم از بابت آلودگی هوا شدت پیدا کرد، گفته شد نیروگاهها از سوخت مازوت استفاده کردند و عمده دلیل این بحران، همین موضوع است و حال که بهنظر میرسد سوخت مازوت کمتر شده، تولید برق به چالش کشیده شده است و باید منتظر بود و دید سرنوشت این کلاف تو در تو به کجا خواهد رسید؟
در همین رابطه، هادی بیگینژاد عضو هیات رییسه کمیسیون انرژی مجلس گفت: ما روزانه حدود یک میلیارد متر مکعب گاز برداشت میکنیم که این رقم، هم برای تابستان است و هم برای زمستان. این میزان برداشت برای مصرف خانگی، صنایع، نیروگاهها و مصارف مختلف استفاده میشود. در زمستان که مصرف خانگی گاز افزایش پیدا میکند، نیروگاهها تحتالشعاع قرار میگیرند و صنایع بعضاً قطع میشوند و عمدتاً این انرژی بهسمت مصرف خانگی هدایت میشود.
وی افزود: امسال وقتی گاز بهواسطه مصرف بالای خانگی دچار چالش شد گفتند مازوت و گازوییل به نیروگاهها میدهیم. از اینرو نیروگاهها شروع کردند به استفاده از مازوت که به تبع آن، آلودگی هوا را ایجاد کرد. وقتی آلودگی هوا شدت پیدا کرد به چند نیروگاهها حکم دادند که تعطیل کنید. زمانی که چند نیروگاه تعطیل میشود، حتماً تولید برق پایین میآید و در اینصورت، خاموشی امری طبیعی است.
نماینده ملایر در پاسخ به اینکه مدیران وزارت نیرو گفتند ما از قطعی برق اطلاع نداشتیم که بخواهیم جلوتر اطلاعرسانی کنیم، گفت: با این توضیحات سادهای که من دادم کاملاً مشخص بود که با خاموشی روبرو میشویم و اگر کسی از بدنه وزارت نیرو گفته اطلاع نداشتیم، درست نیست. ما حدوداً ۴۰ الی ۵۰ هزار مگاوات برق احتیاج داریم تا بتوانیم کشور را مدیریت کنیم. گاهی گاز به این میزان نداریم و از طرفی، اجازه سوخت مازوت هم نمیدهند، در اینصورت نتیجه همین میشود که میبینید.
عضو کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت: کرونا باعث خانهنشینی و به تبع آن، افزایش مصرف گاز و برق شد. برای اینکه این بحران تا حدی حل شود باید تنوع سبد برق خود را زیاد کنیم. آن مطلبی که رهبری اعلام کردند که ما در چند سال آینده به ۲۰ الی ۳۰ هزار مگاوات برق هستهای احتیاج داریم، جدی است و حتماً باید تا چند سال آینده زیرساختهای آن فراهم شود.
وی یادآور شد: هرچه جلوتر برویم مصرف گازمان بیشتر میشود و افت فشار گاز در پارس جنوبی افزایش پیدا میکند. پس با این فرمان، مشکلات برق و گاز ما در آینده بیشتر میشود. تا آن موقع که زیرساختها فراهم شود میتوانیم روی بحث واردات جدیتر فکر کنیم. از سوی دیگر، سریعترین راه، رفع مشکلات نیروگاهی است. اگر نیروگاهها بهینه شوند، راندمان بالا میرود.
بیگینژاد در خصوص اینکه آیا فصل تابستان با خاموشی بیشتر روبرو خواهیم شد؟ گفت: در تابستان مشکل گاز نداریم، بلکه مشکل توان نیروگاهی داریم؛ اما اگر مصرف برق افزایش پیدا کند، حتماً با چالشهای جدی روبرو خواهیم شد و در آنصورت خاموشیها شدت پیدا میکند. از اینرو از همه مردم میخواهم صرفهجویی در مصرف برق را همیشه و همهوقت در دستور کار خود قرار دهند. همچنین میزان گرمی هوا در تابستان هم بسیار تعیینکننده است. اگر تابستان کمی خنکتر باشد، مشکلات در این حوزه کمتر خواهد شد.
وی در پایان با اشاره به استخراج بیت کوین توسط برخی، گفت: این موضوع که افراد در کجا و چگونه بیت کوین استخراج میکنند در کمیسیون انرژی مورد بحث و بررسی است، ولی براساس گزارشات کارشناسی میگویم که رقم آن در حدی نیست که بخواهد روی قطع برق تاثیر بگذارد.