کد خبر: ۲۱۱۷۲
۰۹:۳۰ -۱۴ دی ۱۳۹۹
بهنام علیزاده، کارشناس ارشد بازار سرمایه

بورس تحت تاثیر هیجان اخبار هست تا جنگ واقعی/ شاخص بورس تا انتخابات ۱۴۰۰ سقف قبلی را پس می‌گیرد

یک کارشناس اقتصادی با اشاره به تداوم ریزش شاخص بورس می‌گوید: بازار اخبار محور شده و تصمیم‌ها هیجان محور است. پرواز جنگنده‌ها، آمدن ناو و اخباری از این دست ریسک‌هایی هستند که سیستماتیک هم نیستند. برخی مواقع ترس‌ها بر جریان بازار حاکم می‌شود؛ این‌ها یک منشأ دارند و آن برش‌های ذهنی است. بازار در روز نخست هفته نیز بر همین مبنا عمل کرد.

رشد شاخص بورس

نشان تجارتبازار سهام روز شنبه را تحت تاثیر نگرانی‌هایی از بابت احتمال وقوع درگیری نظامی آغاز کرد. هر چند این موضوع در بازار‌هایی مانند ارز و طلا اثر چندانی نداشت، اما به نظر می‌رسد سهامداران بورس محتاط‌ترین سرمایه‌گذاران در بازار‌ها هستند.

اما در دو هفته گذشته بازار سهام با وجود سیگنال‌های مثبت روندی نزولی داشته و شاخص کل به کانال ۱/۳ میلیون واحدی ریزش کرده است. شروع افت‌ها طی روز‌های گذشته به واسطه فروش زیاد بازارگردان‌ها و حقوقی‌ها شکل گرفت، اما شایعات و افزایش تنش‌ها در منطقه باعث ادامه‌دار شدن ریزش بورس شد. از طرفی به نظر می‌رسد بازار سهام به نوعی انتظار کاهش قیمت دلار با نزدیک شدن به روز‌های پایانی ریاست‌جمهوری ترامپ را دارد و همین امر باعث روند نزولی و حرکت فرسایشی بورس شده است.
 
تحلیل‌ها درباره روند شاخص بازار متفاوت است؛ برخی معتقدند ممکن است شاخص تا مرز ۱ میلیون و ۲۰۰ نیز پس‌روی کند و برخی دیگر نیز معتقدند در چند روز آینده روند بازار معکوس خواهد شد.
 
با این حال به نظر می‌رسد بازار به شدت تحت تاثیر اخبار قرار می‌گیرد. این خبر محور بودن سبب می‌شود تا بازار از حالت تحلیلی خود فاصله بگیرد. گزارش برخی سهم‌ها به شدت امیدوار کننده است و البته طی هفته‌های آینده گزارش‌های ۹ ماهه بر صحت آن مهر تایید خواهد زد؛ اما همچنان اخباری حتی به دروغ مانند سلامتی رهبر انقلاب در بازار اثر می‌گذارد.
 
با این همه، اما به نظر می‌رسد برخی نشانه‌ها برای صعود شاخص بورس دیده می‌شود؛ این صعود ممکن است طی یک ماه آینده رخ دهد.

تریبون دارانی که به هیجان دامن می‌زنند

بهنام علیزاده، کارشناس ارشد بازار سرمایه می‌گوید: بازار اخبار محور شده و تصمیم‌ها هیجان محور است. پرواز جنگنده ها، آمدن ناو و اخباری از این دست ریسک‌هایی هستند که سیستماتیک هم نیستند. برخی مواقع ترس‌ها بر جریان بازار حاکم می‌شود؛ این‌ها یک منشأ دارند و آن برش‌های ذهنی است. بازار در روز نخست هفته نیز بر همین مبنا عمل کرد.

وی می‌افزاید: زمانی شایعه سلامتی رهبر انقلاب بر بازار تاثیر گذاشت و این روز‌ها شایعه جنگ، رفتار احساسی سهامداران را سبب شد.

علیزاده با بیان اینکه این حرکات تحلیل بردار و محاسبه بردار نیست، اظهار می‌کند: در این رفتار‌های هیجانی جماعتی نیز پیدا می‌شوند که به اسم تحلیلگر بر روی این رفتار‌های هیجانی چارت تحلیلی ترسیم می‌کنند و برای نمونه می‌گویند که شاخص برای ۱ میلیون و ۳۲۰ هزار واحد آماده می‌شود؛ در این شرایط افرادی که تخصص چندانی هم ندارند اقدام می‌کنند تا کف‌های جدیدی را بگیرند.

این کارشناس بازار سرمایه تاکید می‌کند: افرادی که تریبون دارند باعث می‌شوند تا این کف‌های جدید شناسایی شده از سوی آن‌ها باعث عرضه بیشتر از سوی مخاطبانشان شوند. سهم‌هایی هستند که قدرت خریداری خیلی خوبی دارند، اما در نهایت اسیر هیجان بازار هستند و منفی می‌شوند.

علیزاده تصریح می‌کند: در شرایط نرمال این سهم‌ها باید چند روز صف خرید باشند، اما در این شرایط منفی هستند. سهم‌های بزرگی که در گروه فلزات هستند که با p به e‌های تحلیلی زیر ۴ معامله می‌شوند؛ این نشان دهنده آن است که بازار سهام با تمام اخبار خوبی که از آن وجود دارد و روند سودسازی خوب شرکت‌ها در ماه‌های اخیر توجهی به تحلیل نمی‌کنند وگرنه عدد قیمت آن‌ها در اینجا قرار نداشت.

FATF، جنگ و انتخابات

علیزاده در پاسخ به این سوال که تصویب FATF می‌تواند تاثیر مثبتی در بازار داشته باشد؟ می‌گوید: به نظر می‌رسد تاثیر مثبتی نخواهد داشت. جمله معروفی هست که بازار سرمایه در ایران با اخبار خوب می‌ریزد و با اخبار بد رشد می‌کند، اما این خبر بد اگر در حوزه امنیتی باشد همه چیز را با بحران مواجه می‌کند. اما اگر این خبر بد ناشی از انتظارات افزایش تورم باشد، به رشد شاخص منجر خواهد شد. خبر بد امنیتی تنها قیمت دلار را بالا می‌برد و بورس را ریزشی می‌کند.

این کارشناس بازار سرمایه می‌افزاید: کافی است ببینیم که قیمت جهانی نفت منطقه، طلا و ... بالا نرفته است بنابراین ریسکی دیده نشده است، چرا که پول، موجود هوشمندی است و اگر خطری را احساس کند به سمت کالا‌های امن می‌رود. طی این مدت پرشی در قیمت طلا و نفت منطقه نداشتیم و هیچ سفارتخانه‌ای نیز خالی نشده است بنابراین می‌توان تا حد زیادی پیش بینی کرد که این یک بازی سیاسی است تا مقدمه‌ای برای جنگ.

وی با بیان اینکه در ماه‌های آخر بیشتر از هر چیز جنگ رسانه‌ای دیده شده است، اظهار می‌کند: بنابراین آنچه رخ داده است بیشتر هیجان این خبرهاست. به نظر می‌رسد در هفته جاری این ترس نیز از سر بازار برداشته می‌شود و بسیاری از سهم‌ها برای نوسان دوباره آماده می‌شوند.
 
علیزاده تصریح می‌کند: گمان و تحلیل ما بر این است که تا انتخابات شاخص یک اوج دیگر را تجربه خواهد کرد و بعد به رکود خواهد رفت.
منبع: اقتصاد24
ارسال نظرات
گوناگون