کد خبر: ۶۲۶۹۶
۰۲:۰۰ -۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۴

تورم ۴۰ درصدی، مهمان سفره فقرا

آمار‌های بانک مرکزی نشان می‌دهند که نرخ تورم نقطه به نقطه در دهک‌های هزینه‌ای اول و دوم که شامل ضعیف‌ترین افراد جامعه از لحاظ اقتصادی هستند، در فروردین‌ماه امسال رکوردشکنی کرد و وارد کانال ۴۰ درصدی شد.

تورم ۴۰ درصدی، مهمان سفره فقرا

نشان تجارت - آمار‌های بانک مرکزی نشان می‌دهند که نرخ تورم نقطه به نقطه در دهک‌های هزینه‌ای اول و دوم که شامل ضعیف‌ترین افراد جامعه از لحاظ اقتصادی هستند، در فروردین‌ماه امسال رکوردشکنی کرد و وارد کانال ۴۰ درصدی شد.

جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران از داده‌های شاخص قیمت مصرف‌کننده در فروردین‌ماه حاکی از آن است که نرخ‌های تورم ماهانه، سالانه و نقطه به نقطه در نخستین ماه سال جاری صعودی شدند؛ طوری که نرخ تورم سالانه بر قله ۶ ماهه خود ایستاد و تورم نقطه به نقطه نیز بالاترین میزان خود در ۱۷ ماه اخیر را ثبت کرد.

این در حالیست که اقشار مختلف جامعه، درک و احساس متفاوتی از نرخ تورم دارند. چراکه سبد مصرفی خانوار‌ها در دهک‌های هزینه‌ای گوناگون، شامل مقادیر متفاوتی از کالا‌ها و خدمات است. اختلاف در میزان افزایش قیمت این کالا‌ها و خدمات، باعث می‌شود که افراد در هر دهک، درک متفاوتی از تورم داشته باشند.

نکته قابل توجه در مورد آمار‌های تورم فرودین ماه، اما این بود که بر خلاف نرخ‌های تورم ماهانه و سالانه که در دهک‌های بالاتر، بیشتر بود، نرخ تورم نقطه به نقطه در دهک‌های پایین که شامل افراد فقر و کم‌درآمد جامعه می‌شود، اوج گرفت؛ طوری که این نرخ در دهک‌های هزینه‌ای اول و دوم به بیش از ۴۰ درصد صعود کرد.

نرخ تورم

بار تورم نقطه به نقطه روی دوش کم‌درآمد‌ها

بررسی داده‌های منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران حاکی از آن است که دهک هزینه‌ای اول که شامل فقیرترین افراد جامعه می‌شود، در فروردین‌ماه امسال نرخ تورم نقطه به نقطه ۴۰.۶ درصدی را تجربه کرد و این نرخ در دهک دوم، معادل ۴۰.۱ درصد ثبت شد.


بیشتر بخوانید: نوسان قیمت دلار تحت تاثیر مذاکرات و انفجار در بندرعباس


صعود نرخ تورم نقطه به نقطه دهک‌های اول و دوم به کانال ۴۰ درصد در حالی بود که این نرخ از آغاز سال ۱۴۰۳ در کانال ۳۰ درصدی تثبیت شده بود.

از سوی دیگر، دهک‌های هزینه‌ای سوم تا نهم، تورم نقطه به نقطه بین ۳۹ تا ۴۰ درصدی را ثبت کردند، اما دهک دهم که شامل ثروتمندترین افراد جامعه است، شاهد نرخ تورم نقطه به نقطه ۳۷.۷ درصدی بود.

نرخ تورم نقطه به نقطه شاخصی است که افزایش قیمت یک سبد یکسان از کالا و خدمات را در پایان هر ماه، نسبت به ماه مشابه سال قبل اندازه‌گیری می‌کند. به عبارت دیگر خانوار‌های حاضر در دهک هزینه‌ای نخست، یک سبد مشخص از کالا و خدمات را در فروردین‌ماه امسال، ۴۰.۶ درصد گران‌تر از فروردین‌ماه سال گذشته خریداری کردند؛ در حالی که میزان این افزایش قیمت در دهک دهم، ۳۷.۷ درصد بود.

دهک نهم پیشتاز تورم سالانه شد

یکی دیگر از شاخص‌های تورمی، نرخ تورم سالانه است که درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن را اندازه‌گیری می‌کند.

آمار‌ها نشان می‌دهند که بیشترین تورم سالانه در فروردین‌ماه امسال مربوط به دهک هزینه‌ای نهم بود که نرخ تورم ۳۳.۵ درصدی را ثبت کرد. این در حالیست که کمترین نرخ تورم سالانه با رقم ۳۲.۱ درصدی به دهک هزینه‌ای دوم اختصاص یافت.

به این ترتیب، در پایان فروردین‌ماه امسال، فاصله بیشترین و کمترین نرخ تورم در میان دهک‌های هزینه‌ای به ۱.۴ درصد رسید که نشان‌دهنده کاهش ۰.۳ واحد درصدی این رقم در مقایسه با اسفندماه سال گذشته است.

صعود تورم ماهانه دهک‌های هفتم تا دهم به کانال ۴ درصد

بخشی از گزارش مرکز آمار ایران به آمار نرخ تورم ماهانه دهک‌های اقتصادی اختصاص یافته است. بر این اساس، دهک هزینه‌ای اول در نخستین ماه امسال، کمترین میزان رشد قیمت‌ها را شاهد بود و نرخ تورم ماهانه ۳.۵۷ درصدی را ثبت کرد.

این نرخ در دهک هفتم تا دهم به کانال چهار درصد رسید و در آخرین دهک هزینه‌ای، با ثبت رقم ۴.۰۸ درصد به بالاترین میزان خود رسید.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظرات
آخرین اخبار
گوناگون