نشان تجارت - قیمت طلا و قیمت سکه در هفتهای که رو به پایان است با وجود نوساناتی که تجربه کرد، در مجموع کاهشی بود. حتی سکه امامی کانال ۲۹ میلیون تومانی را از دست داد و به کانال ۲۸ میلیون تومانی رفت. البته قیمت دلار هم که مدتی در محدوده ۵۰ هزار تومانی مانده بود، روز گذشته به کانال ۴۹ هزار تومانی رفت. قیمت اونس هم این روزها نوساناتی دارد و گاه روند افزایشی را نیز تجربه میکند، اما در مجموع همچنان به نسبت یک ماه گذشته نزولی است. حتی پنجشنبه هفته گذشته برای ساعاتی کانال ۱۹۰۰ دلاری را از دست داد و به سطح ۱۸۰۰ دلاری سقوط کرد. در این شرایط قیمت طلا و سکه در بازار ایران روند کاهشی دارد.
بازارساز در مدت اخیر تلاش کرده است که با خبردرمانی و انتشار اخباری از مذاکرات هستهای و آزادسازی دلارهای بلوکهشده، بازارهای مالی (دلار، طلا و سکه) را کنترل کند. امروز، اما بازار در انتظار نتایج جلسه شورای امنیت سازمان ملل است.
روز گذشته سفیر و نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل با اعلام اینکه نشست دورهای شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص ایران روز پنجشنبه ۱۵ تیرماه برگزار میشود، بار دیگر تهران را در خصوص جنگ اوکراین به نقض این قطعنامه متهم کرد.
«باربارا وودوارد» سفیر انگلیس در سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک، به مناسبت ریاست دورهای کشورش در ماه جاری میلادی بر شورای امنیت در پاسخ به سوالی درباره نگرانی لندن از پیشرفتهای هستهای ایران و ادعای نزدیک شدن به سلاح هستهای با تکرار ادعاهای غرب افزود: ما نگران این اقدامات ایران هستیم. این کشور سه برابر بیشتر از حداقل مقدار مورد نیاز اورانیوم غنی شده برای ساخت یک سلاح هستهای، اورانیوم ذخیره کرده است
سفیر انگلیس در سازمان ملل ادامه داد: ما در ۶ جولای (۶ ژوئیه / ۱۵ تیرماه) یک جلسه شورای امنیت با موضوع ایران خواهیم داشت و به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خواهیم پرداخت.
در این شرایط بازارها ممکن است از نتیجه این جلسه، تاثیر بپذیرند. اما کارشناسان از آینده بازار چه میگویند؟
محمد کشتیآرا کارشناس بازار طلا و جواهر و فعال این بازار با اشاره به اخبار و رویدادهای سیاسی اعلام کرد نوسانات قیمتی در بازار طبیعی است. وی در این باره گفت: «در حال حاضر بازار طلا و ارز با آرامش همراه است؛ عرضه و تقاضا در تعادل قرار دارد و نوسانات قیمتی در بازار طبیعی است.»
وی همچنین درباره وضعیت قیمتها در بازار طلا و سکه در روزهای آینده گفت: «پیشبینی میشود قیمتها در روزهای آینده نیز در همین سطح باقی بماند و تا اخبار جدیدی در خصوص مذاکرات برجام منتشر نشود، نوسانات بازار طلا و ارز به مانند روزهای گذشته است.»
رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره آینده قیمت طلا در سطح جهانی گفت: «میزان ذخایر طلای دنیا محدود است و ۸۵ درصد آن استخراج شده است؛ بنابراین در کره زمین بیشتر از ۱۵ درصد طلا نیست. به همین دلیل تبدیل سرمایهها به طلا، تقاضا را ایجاد خواهد کرد و منجر به بالا رفتن قیمت طلا خواهد شد.»
وی ادامه داد: «قیمت طلا ممکن است به صورت موقتی کاهش داشته باشد، اما این کاهش قیمت، دائم و همیشگی نخواهد بود و روند صعودی خواهد داشت.»
همچنین، نادر بذرافشان رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره روند روزهای اخیر قیمت طلا و سکه به تجارتنیوز گفت: «در روزهای گذشته با وجود اعیاد و مناسبت ها، اما بازار کاملا در رکود بود. این رکود از ابتدای سال بر بازار حاکم شده و طی هفتههای اخیر نیز تشدید شده است.»
وی به کاهش قیمت انس جهانی طلا اشاره کرد و افزود: «در بازارهای داخلی نوسانات بازار ارز نتوانست قیمت طلا و سکه را تحت تاثیر قرار دهد؛ تقاضا نیز در بازار به شدت کاهش پیدا کرده و تقریبا سطح معاملات به صفر رسیده است.»
این مقام مسئول صنفی تاکید کرد: «در حال حاضر بازار در ثبات نسبی خوبی قرار دارد و قیمتها طی ماههای گذشته به ثبات رسیده است.»
وی افزود: «بعید به نظر میرسد افزایش یا کاهش خاصی در بازار داشته باشیم؛ بنابراین مردم منتظر کاهش یا افزایش خاصی نباشند، زیرا التهاب در بازار وجود ندارد.»
جواد فلاحیان کارشناس اقتصادی نیز گفت: «در هفتههای گذشته روند قیمت در بازارهای مالی ناشی از اخبار مساعد سیاسی، انجام توافقات با کشورهای مجاور و برخی تهدیدها و بخشنامههای دستوری در نوسان کاهشی محدودی قرار گرفت. باید توجه داشت کاهش قیمت روزهای گذشته در واقع کاهش نیست و همان افت هیجانات اولیه در بازار است.»
وی با اشاره به اینکه اگر سد سیاستگذار نباشد دلار و متعاقب آن طلا و سکه به راحتی میتوانند در کانالهای بالاتر قرار بگیرند، افزود: «مردم به طور طبیعی در برابر کاهش ارزش پول ملی از افت ارزش داراییهایشان محافظت میکنند؛ بنابراین طبیعی است که وقتی نااطمینانیهای سیاسی و اقتصادی اوج میگیرد تقاضا در بازارهای مالی روند صعودی میگیرد.»
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر تاثیر موضوعات کلان اقتصادی بر قیمت طلا و سکه گفت: «تاثیر نقدینگی و افزایش پایه پولی را نمیتوان انکار کرد. همچنین اقدامات سیاستگذار برای مهار قیمتها مقطعی است و قیمتها مسیر خود را میروند.»
همچنین، فردین آقابزرگی کارشناس اقتصادی با اشاره به تاثیر قیمت طلا و سکه از نرخ ارز و نرخ جهانی طلا گفت: «هرگونه پیشبینی در بازار طلا منبعث از تحلیل اقتصاد بینالملل و نوسانات نرخ ارز در داخل کشور است. درباره تاثیر نرخ ارز در داخل کشور پیشبینی راحتتر است.»
وی ادامه داد: «استراتژی بانکهای جهانی یا سایر کشورها در ارتباط با عرضه ذخایر طلا یا خرید بیشتر بهعنوان پشتوانه ارزی یا کالایی کشوشان قابلیت پیشبینی ندارد.»
این کارشناس اقتصادی به رفتار سایر کشورها در ارتباط با افزایش ذخایر طلای کشورمان اشاره کرد و افزود: «روند یک سال گذشته نشان از اشتیاق کشورها برای افزایش ذخایر طلایشان دارد. این در حالی است که سال ۲۰۲۳ نسبت به سال میلادی ۲۰۲۲، کشورها ذخایر طلای بیشتری ذخیره کردهاند.»
وی افزود: «در سال ۲۰۲۳ کشور چین حدود ۹۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی، شامل یورو و دلار را به طلا تبدیل کرده است. این موضوع نظام عرضه و تقاضا را تحت تاثیر قرار میدهد؛ بنابراین پیشبینی میشود کانال ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ هزار دلاری برای انس جهانی طلا حفظ شود و احتمال افزایش قیمت انس نسبت به کاهش قیمت کمتر است.»
آقابزرگی با تاکید بر روند صعودی قیمت دلار با توجه به تورم و سایر مولفههای اقتصادی تاکید کرد: «با توجه به اینکه نرخ دلار ضریب اول و نرخ انس ضریب دوم را در تعیین قیمت طلا و سکه دارد میتوان آینده بازار داخلی فلز زرد را صعودی پیشبینی کرد.»