نشان تجارت - قیمت دلار در کانال ۲۹ هزار تومان در حالی در ۱۵ روز گذشته توقف کرده بود که بالاخره روز گذشته وارد کانال ۳۰ هزار تومان شد و تا ۳۰ هزار و ۳۰۰ تومان پیش روی کرد. سودای دلار برای افزایش قیمت موجب توقف این گرانی نشده و اخبار منفی از برجام در بین معامله گران بازار ارز به افزایش قیمت دامن زده است.
در این بین معامله گران دلار از احتمال تعویق مذاکرات هستهای و طولانی شدن روند رایزنیها هم گفته اند؛ بنابراین خریدهای احتیاطی افزایش پیدا کرده و بر عرضه و تقاضای بازار تاثیر گذاشته است؛ اما دلار با فرسایشی شدن دوباره مذاکرات بعد از آن همه حساسیت برای امضا و نامه نگاریهای ایران و آمریکا چه مسیری را در پیش خواهد گرفت؟
سهراب دل انگیزان، اقتصاددان میگوید: برگشت دلار به کانال ۳۰ هزار تومان تنها یک پیام دارد و آن تحقق سناریوی سومی است که برای مذاکرات ایران و آمریکا برای احیای برجام پیش بینی میشد.
وی ادامه داد: کاهش امید به احیای برجام، سیگنال منفی به بازار ارز وارد کرده است، زیرا معامله گران دلار کاملا حساس و هوشمندند و اخبار مذاکرات برجام را لحظه به لحظه رصد میکنند و در راستای اخبار و اطلاعات منتشرشده تصمیم برای عرضه یا تقاضا میگیرند.
این اقتصاددان با بیان اینکه هر زمان ذهن فعالان بازار به امید یا ناامیدی نسبت به ارتباط بین الملل هدایت شود به همان اندازه روی عرضه و تقاضای آنها تاثیر میگذارد، گفت: وقتی مذاکرات برجام به طول میانجامد و احتمال موافقت به هر دلیلی کاهش پیدا میکند قاعدتا روی نرخ تقاضای معامله گران یا نرخ عرضه آنها تاثیر میگذارد.
دل انگیزان با تشریح سه سناریو برای بازار دلار، تحقق سناریو دوم برای دلار در شرایط حال حاضر را قطعی دانست و به اقتصاد ۲۴ گفت: هرچند دو سناریو تحقق یا عدم تحقق احیای برجام پیش از این مورد بررسی قرار میگرفت، اما سناریوی سومی در این بازار در حال تحقق است. در سناریوی سومِ مذاکرات برجامی، قطعا ایران میداند که به دلیل مسائلی نمیتواند توافق جدید را امضا نکند. در مقابل، آمریکا هم به واسطه برخی مسائل، تمایلی ندارد که توافق را امضا کند، اما نمیتواند امضا هم نکند؛ بنابراین هم تمایل ندارد امضا کند و هم نمیتواند امضا نکند؛ لذا شرایط بسیار سختگیرانهای را به ایران تحمیل میکند که عملا ایران توافق را امضا نکند.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: در حالت سومی که برای مذاکرات و به تبع بازار اتفاق افتاده، ادامه سناریو سوم مذاکرات یعنی به طول انجامیدن آن است، زیرا به نفع هر دو کشور ایران و آمریکاست که این روند را ادامه دهند؛ اگر بخواهند این مذاکرات را به سمت مکانیزم ماشه ببرند اتفاقات ناگواری در انتظار هر دو کشور خواهد بود و در مقابل نمیتوانند کل امتیازها را به کشور مقابل بدهند. پس حالت میانه این است که همین روند را ادامه بدهند و همین سناریو در حال وقوع است.
دل انگیزان با بیان اینکه به جای اینکه هر کشور گل بزند فقط پاسکاری را انتخاب کرده است، ادامه داد: دلار در حالت تحقق این سناریو بین کانال ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان و به طور متوسط ۳۲ تا ۳۳ هزار تومان در نوسان خواهد بود؛ اما اگر توافق امضا شود قیمت دلار به کمتر از ۳۰ هزار تومان و اگر امضا نشود به بالاتر از ۴۰ هزار تومان خواهد رسید.