کد خبر: ۳۷۵۱۵
۱۵:۳۶ -۰۴ دی ۱۴۰۰

پورابراهیمی: قیمت واقعی دلار بالای ۳۰ هزار تومان نیست

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: ما چه بخواهیم و چه نخواهیم، مسائل روانی روی اقتصاد ما تاثیر دارد، اما مدیریت این فضا با عملکرد خوب، مثل افزایش درآمد ارزی کشور اتفاق می‌افتد.

افزایش قیمت دلار در دولت سیزدهم

نشان تجارت - محمد آیتی: وقتی چند هفته پیش، قیمت دلار به بالای ۳۰ هزار تومان رفت، بسیاری صحبت از کاذب بودن آن را مطرح کردند و برخی حامیان دولت هم آن را ربط به معارضین نظام دادند و گفتند عواملی در داخل ایران به دنبال به هم زدن اوضاع هستند که خوشبختانه وزارت اطلاعات به موضوع ورود پیدا کرده است. از این‌رو احساس می‌شد در روز‌های آتی، قیمت دلار به کانال ۲۹، ۲۸ و ۲۷ هزار تومان برگردد، اما باید قبول کرد که قیمت بالای ۳۰ هزار تومان کاذب نبوده، زیرا همچنان قیمت یک دلار بیش از ۳۰ هزار تومان در بازار خرید و فروش می‌شود.

ارزش واقعی دلار بالای ۳۰ هزار تومان نیست

اما رییس کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد به ارزش واقعی دلار به قیمت بالای ۳۰ هزار تومان نیست. محمدرضا پورابراهیمی در گفتگو با اقتصاد سرآمد در همین باره گفت: در چند روز اخیر، تغییر قیمت دلار از نظر ما وابسته به مولفه‌های اقتصادی درون ایران نبوده است، چون ما گزارش‌هایی از درآمد‌های ارزی کشور داریم. تراز تجاری و تراز ارزی برای ما خیلی مهم است و مشاهده کردیم که نسبت به سنوات گذشته نه افزایشی برای تقاضای ارز در کشور رقم خورده و نه میزان درآمد‌های ارزی نسبت به قبل کم شده است.

این نماینده کرمان افزود: اخیراً وزیر نفت به کمیسیون اقتصادی آمد و گزارشی که ارائه داد این بود که درآمد‌های نفتی در هشت ماهه امسال، تقریباً معادل کل درآمد‌های نفتی در سال ۹۹ است. یعنی وضعیت درآمد ما نسبت به سال گذشته بهتر شده است. از سوی دیگر، با توجه به اقدامات دولت برای رسیدن به منابع بلوکه شده ایران، دسترسی به منابع نسبت به سال گذشته بهتر شده است. این چهره اصولگرای مجلس یازدهم به

خبرنگار اقتصاد سرآمد، تصریح کرد: همه مطالبی که ذکر شد، علامت‌هایی از بهبود تراز تجاری و اثر مثبت است. به نظر می‌رسد اکنون، بیشتر شرایط روانی و عوامل غیراقتصادی مثلاً سیاسی و تحریک فضای بیرون مثلاً کشور‌های رقیب با ایران در حین برگزاری جلسات وین به منظور احیای برجام است که تاثیر منفی بر قیمت دلار گذاشته است. آن‌ها دوست دارند با کشوری که دچار مشکلات ارزی است در مذاکرات با یک رویکرد متفاوت‌تری از کشوری که با ثبات ارزی مذاکره می‌کند، مواجه شوند.

مدیریت فضای روانی با عملکرد مثبت اتفاق می‌افتد

پورابراهیمی اظهار داشت: ما چه بخواهیم و چه نخواهیم، مسائل روانی روی اقتصاد ما تاثیر دارد، اما مدیریت این فضا با عملکرد خوب، مثل افزایش درآمد ارزی کشور اتفاق می‌افتد. یعنی اگر ما عملکرد واقعی در حوزه‌های مرتبط داشته باشم می‌توانیم فضای روانی را تا حد زیادی مدیریت کنیم. دولت افزایش درآمد ارزی کشور را شروع کرده و این روند در بازده زمانی میان‌مدت مدیریت می‌شود. وی افزود: احتمالاً تا ماه‌های آینده، ثبات در بازار ایجاد می‌شود و به نظرم افزایش کنونی به متغیر‌های اقتصاد ما ربطی ندارد، چون اتفاقی در اقتصاد نیفتاده که شاهد افزایش باشیم. پس از نظر ما به عوامل غیراقتصادی مثل فضای روانی و تقاضای کاذب و فضای سفته بازی مرتبط است. تقاضای کاذب هم به خاطر ترس مردم از شرایط روی می‌دهد.

اگر تصمیمات دولت منجر به چرخش تندتر موتور تورم باشد، شرایط اقتصادی بدتر می‌شود

رییس کمیسیون اقتصادی یادآور شد: نکته مهم این است که اگر دولت در تصمیمات اقتصادی اقداماتی را انجام دهد که پیامد آن‌ها چرخش تندتر موتور تورم در اقتصاد باشد، مثلاً اعلام کند که کسری بودجه دارد و باید از بانک مرکزی برداشت کند شرایط بازهم بدتر می‌شود. این علامت‌ها دیگر به منابع ارزی و دسترسی منابع خارجی ارتباطی ندارد و دوباره افزایش نرخ تورم و همچنین کاهش ارزش پول ملی را خواهیم داشت.

دولت سیزدهم باید از کار‌های دولت قبل اجتناب کند

وی در پایان خاطرنشان کرد: دولت باید موتور تورم را کُند و یا خاموش کند و از کار‌های دولت قبل اجتناب کند.

بر اساس گزارش اقتصاد سرآمد، دولت سیزدهم، ارز ۴۲۰۰ تومانی را از بودجه ۱۴۰۱ حذف کرده و می‌خواهد به جای آن، یارانه ۱۳۰ هزار میلیارد تومانی را پرداخت کند. این رویکرد موافقان و مخالفان جدی دارد، اما موضوعی که باعث نگرانی توده‌های مردم شده این است که باز هم شاهد تورم خواهیم بود؟ از سوی دیگر، بنا بود در دولت سیزدهم به گفته سیدابراهیم رئیسی، اقتصاد کشور شرطی نباشد، اما در این مدت پنج ماه، مرتباً شاهد افزایش نرخ ارز به واسطه اتفاقات سیاسی بوده‌ایم که احتمال دارد با زاویه‌ای که بین تیم مذاکره‌کننده ایرانی با طرف‌های مقابل است این درگیری‌های لفظی بیشتر شود و به مانند گذشته اثرات منفی آن در کاهش پول ملی دیده شود. فارغ از اینکه مذاکرات به کدام سو برود و اینکه عملکرد دولت گذشته چقدر در نابسامانی امروز تاثیر گذاشته، موضوعی که برای همگان مهم شده این است که دولت کنونی که با علم به این مسائل پا در عرصه گذاشت چه خواهد کرد و چه زمانی تاثیرات مثبتِ حاصل از تصمیماتش در زندگی مردم ملموس خواهد شد؟

منبع: روزنامه اقتصاد سرآمد

ارسال نظرات
گوناگون