نشان تجارت - بوی بد دهان مشکل آزاردهندهای است که بر اساس عوامل متعددی بروز میکند. مصرف برخی مواد غذایی نیز جزو عواملی هستند که ممکن است باعث بروز بوی بد دهان شود. در واقع بوی بد دهان معمولاً در نتیجه آزاد شدن گاز ناشی از تخمیر باکتریها ایجاد میشود.
اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید بدانید که تنها نیستید و حدود ۲۵ درصد مردم با بوی بد دهان درگیر هستند. البته این مشکل انواع و شدت و ضعف متفاوتی دارد، اما در حدود ۹۰ درصد موارد در نتیجه وجود میلیونها باکتری بروز میکند که در حفره دهان ما زندگی میکنند.
این باکتریها با تخمیر مواد غذایی میتوانند باعث تولید ترکیبات سولفاتی شوند که بوی نامطلوبی دارند. یادتان باشد که بوی بدی که ناشی از مصرف برخی مواد غذایی را میتوان با مصرف برخی مواد غذایی دیگر برطرف کرد. با ما باشید تا در خصوص عوامل بروز این مشکل و روشهای مقابله با آن بیشتر صحبت کنیم.
عوامل متعددی باعث بروز بوی بد دهان میشوند. پلاکهای باکتریایی دهان و مصرف برخی مواد غذایی جزو شایعترین عوامل بروز این مشکل محسوب میشوند:
دهان یکی از مکانهایی در بدن است که میزان زیاد و متنوعی از میکروبها در آن وجود دارند. پلاک دندانی یک لایه پوشش باکتریایی موجود در دهان است. عدم مراقبتهای دندانی و مسواک نزدن و عدم استفاده از نخ دندان و در عین حال مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای شیرین باعث تشکیل پلاک باکتریایی میشوند.
این پلاکها روی دندانها مینشینند و بسیار چسبنده هستند. شما میتوانید با مسواک زدن درست و استفاده از نخ دندان از تشکیل پلاک دندانها پیشگیری کنید. متأسفانه اگر تعادل باکتریایی دهان از بین برود پلاک دندان میتواند ترکیبات سولفاتی، دیآمینها یا اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید کنند که عاملی برای بروز مشکل بوی بد دهان هستند.
مواد غذایی مختلفی وجود دارد که عامل بروز بوی بد دهان هستند که در ادامه به آنها اشاره میشود:
سیر و پیاز سرشار از ترکیبات گوگردی هستند و چه زمانی که در دهان هستند و چه بعد از آن، زمانی که توسط گازهای ریه جذب و دفع میشوند، میتوانند باعث بد بو شدن دهان شوند.
باکتریهای زیادی که در دهان زندگی میکنند میتواند اسیدآمینههای موجود در محصولات لبنی را تخمیر و باقیماندههایی با نامهای «کاداورین» یا «پوترسیدن» تولید کنند. در نتیجه بوی بد نیز ایجاد میشود.
بوی ماهی گندیده چیزی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت. در حین کنسرو شدن ماهی، این ماده غذایی به تجزیه و تولید «آمینهای بیوژنیک» ادامه میدهد که با تولید بوی بدن دهان در ارتباط هستند.
این نوع کربوهیدراتها شامل نوعی از مولکولهای کربوهیدراتها هستند که بهسادگی توسط باکتریهای طبیعی موجود در دهان و روده تخمیر شده و باعث بروز گاز، نفخ معده، مشکلات مربوط به دفع و البته بوی بد دهان میشوند.
مصرف نوشیدنیهای الکلی باعث افزایش شدت بوی بد دهان میشود، چون اتانول یکی از عوامل دهیدراته شدن محسوب میشود یعنی آب بدن را کم میکند و همچنین باعث فرار شدن تولیدات باکتریایی میشود. مصرف دخانیات نیز چنین نقشی دارد و حتی تأثیر الکل را شدت بیشتری میدهد.
برای رفع بوی بد دهان با مواد غذایی، باید از مصرف برخی مواد غذایی که در ادامه مورد بحث قرار میگیرند بپرهیزید. البته باید توجه داشته باشید که نیازی به حذف کامل این مواد غذایی از برنامه غذاییتان نیست. اما کاهش مصرف آنها برای پیشگیری از بروز بوی بد دهان مؤثر خواهند بود.
برای رفع بوی بد دهان گاهی کافیست که عادتهای غذاییتان را تغییر داده و مصرف آب را افزایش دهید. با این حال نباید از یاد ببرید که رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه به پزشک نیز لازم است. یادتان باشد که نوشیدن زیاد آب بسیار کمککننده و به نفع بدن نیز هست.
اولین گام برای مقابله با مشکل بوی بد دهان و شروع درمان علتیابی است. ممکن است این مشکل صرفاً از مصرف مواد غذایی مانند سیر و پیاز باشد که با پرهیزی از مصرف مشکلتان رفع میشود.
حتی ممکن است مشکل از عدم مصرف کافی آب ناشی شود. در نتیجه میتوانید با نوشیدن آب بیشتر خشکی دهان و در نتیجه بوی بد آن را از بین ببرید.
گاهی مشکل از دندانها یا مشکلات مربوط به لثه ناشی میشود. در نتیجه ابتدا باید مشکل را ریشهیابی کنید.
همانطور که اشاره شد مصرف دخانیات و الکل باعث تشدید علائم بوی بد دهان میشود. اگر اهل سیگار هستید باید عادتتان را ترک کنید تا نه تنها از بوی بد دهان خلاص شوید بلکه یک گام مهم برای رسیدن به سلامتی بردارید.
هر چه تعداد وعدههای غذایی بیشتر شود به همان میزان تعادل pH دهان نیز به هم میریزد. در نتیجه زمان بیشتری به تغذیه باکتریها داده شده و احتمال جمع شدن باقیمانده غذاها در لابهلای دندان و گوشه کنار دهان نیز بیشتر میشود.
علاوه براین، اکثر میان وعدهها شیرین بوده و بالطبع برای باکتریهای موجود در دهان اشتهابرانگیز و دلخواه هستند؛ بنابراین توصیه میشود از عادت اینکه همیشه یک خوراکی در دهان داشته باشید بپرهیزید.
نتایج برخی از پژوهشها حاکی از این است که مسواک زدن برای داشتن نفسی خوشبو اهمیت زیادی دارد. علاوه براین توصیه میشود که بعد از مسواک زدن و به طور روزانه دهانتان را با روغن نارگیل بشویید.
چربی روغن نارگیل سرشار از اسید لوریک است. این ترکیب اثرات مفیدی در مقابله با انواع عوامل بیماریزای دهان دارد.
برای این کار کافیست بعد از اتمام مسواک زدن، با یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه غرغره کنید و دهانتان را بشویید. حتی اگر حوصلهاش را داشته باشید میتوانید این روغن را به مدت ۲۰ دقیقه در دهان بچرخانید و در نهایت روغن را تف کنید.
جویدن سبزیهایی مانند جعفری، نعنا، چوب میخک، رازیانه، بابونه، رزماری، مریمگلی و حتی هل باعث از بین رفتن بوی بد ناشی از مصرف مواد غذایی میشود.
نتایج پژوهشهای متعدد نشان داده است که مصرف مکمل زینک ترکیبات سولفاتی را به گازهای بیبو تبدیل میکند.
در حالت کلی در دهان افراد سالم، باید باکتری «استرپتوکوک سالیواریوس» غالب باشد. با این حال در افرادی از بوی بد دهان رنج میبرند میزان این باکتری در سطح پایینی قرار دارد و حتی برخی از آنها فاقد این باکتری هستند. به همین دلیل پروبیوتیکها برای از بین بردن و کاهش بوی بد دهان مؤثر عمل میکنند.
در نهایت اگر با بوی بد دهان درگیر هستند بین وعدههای غذاییتان فاصله ایجاد کنید، مصرف فیبرهایی که زود تخمیر میشوند را کاهش دهید و شستن دهان با روغن نارگیل را جدی بگیرید.
در اکثر موارد، این اقدامات برای مقابله با مشکل بوی بد دهان کافیست. اگر بعد از اقدامات ذکر شده بوی بد دهانتان همچنان از بین نرفته باشد باید با متخصص بیماریهای دهان و دندان مشورت کنید. در صورت لزوم باید با متخصص گوارش نیز مشورت کنید.