نشان تجارت - این خبر در روزهایی که برخی اظهار نظرها و تحلیلهای نادرست، سعی در تقابل بورس و مارکت کریپتو کارنسی دارند، دارای چند نکته قابل اهمیت و ابعاد مثبت و منفی است. در رابطه با ابعاد منفی در شرایطی که بورس ایران دارای یک سیستم بسته است، خروج این حجم از نقدینگی میتواند به کسانی که در این بازار آسیب دیدهاند، آسیب بیشتری وارد کند. اما بعد مثبت آن به این واقعیت بر میگردد که ارزهای دیجیتال آینده اقتصاد دنیا هستند.
ما در مقطعی هستیم که موسسات مختلف در کشورهای دنیا، به شکل جدی وارد این حوزه شدهاند و خریدهای سطح بالایی را انجام میدهند. این دوره به تعبیری که شخصا به آن رسیدهام، میتواند جنگ جهانی اول بیتکوینی باشد که با حضور و سرمایه گذاری موسسات در مارکت کریپتو کارنسی رخ داده. ما در اواسط این جنگ جهانی هستیم و پیشبینی ما نشان میدهد، جنگ دوم جهانی بیتکوین در حدود سالهای ۲۰۲۵ با حضور دولتها در این مارکت رخ دهد. اما در این مقطع یعنی، جنگ جهانی اول که با حضور موسسات در این مارکت همراه شده، برازشهای لوگاریتمی (Logarithmic Regression) ما بر روی روندهای کریپتو کارنسیها به ما چه میگویند؟
در حال حاضر ارزش کل بازار رمزارزها ۲.۳ تریلیون دلار و قیمت بیتکوین حدود ۵۰۰۰۰ دلار است، اینها به ما نشان میدهد که مارکت گپ کریتو کارنسیها در حال حرکت به سمت ۸ تا ۱۳ تریلیون دلار است و قیمت بیتکوین نیز میتواند به بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تا پایان سال میلادی ۲۰۲۱ برسد. از طرف دیگر هم در مقطع کنونی به این واقعیت و این اثر قاندامنتال باید توجه داشته باشیم که انسان در جهان در حال مهاجرت تدریجی از جهان واقعی به جهان مجازی است و این بخشی از تکامل بشر است.
مجموعه این برازشها نشان میدهد مارکت کریپتو کارنسیها مارکت آتیه داری است. در این شرایط ورود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان از سوی اشخاص حقوقی و موسسات در ایران به این مارکت میتواند خبر امیدبخشی باشد. در نگاه کوتاه مدت هم اگر این موسسات بتوانند در آخر این سال میلادی از مارکت کریپتو کارنسیها خارج شوند و آن پول را دوباره به کشور و بازار بورس برگردانند، رونق خوبی را میتوان برای بورس متصور شد.
اما به این نکته باید توجه کرد که تنها خطری که در فرآیند وجود دارد، این است که این موسسات نتوانند به موقع از مارکت کریپتو کارنسیها خارج شوند یا اینکه سرمایه گذاری آنها از سوی صرافیهای بین المللی بلوکه شوند.
در این شرایط راهکار چیست؟ به نظر میرسد تنها راه حلها به اینجا ختم میشوند که؛ ۱. از صرافیهای داخلی حمایت شود ۲. اینکه نماد کریپتو کارنسیها به بورس ایران اضافه شود. اگر نماد کریپتو کارنسیها به صورت صندوقهای ETP یا ETF به بورس اضافه میشد، نیاز به این حجم از خروج از بورس ایران نبود. از سالها قبل، فعالان حوزه کریپتو کارنسی، هشدار میدادند که اگر ما از این فرصت بزرگ نتواتیم به درستی بهره ببریم، این فرصت به تهدید بزرگ تبدیل میشود. اما شرایط این مارکت و شرایط بورس ایران در سال ۲۰۲۱ نشان میدهد هنوز برای برداشتن این گامهای اصولی دیر نشده است. هم اکنون ظرفیت مارکت رمزارزها مانند یک باران است و اگر ما در ایران آنرا کانالیزه و مدیریت نکنیم، ممکن است تبدیل به سیلی ویرانگر شود.