کد خبر: ۶۲۲۴۵
۱۳:۵۰ -۲۶ فروردين ۱۴۰۴

ماحصل دور اول مذاکرات

صلاح الدین خدیو*

ماحصل دور اول مذاکرات

نشان تجارت - در کنار ابراز خوش بینی محتاطانه‌ی ایران، بیانیه‌ی کاخ سفید به نحوی افراطی امیدوار کننده بود.

واشنگتن این دور از گفتگوها را بسیار مثبت و سازنده خواند. قید «بسیار» البته شک برانگیز و تا اندازه ای غیر حرفه ای است، آیا پیشرفت بزرگی بدست آمده یا پای خبط رسانه ای در میان است؟ با اینکه به لاقیدی مرسوم تیم ترامپ در سخن پراکنی برمی‌گردد.

آنچه به  تردیدها دامن می زند، شنیدن اظهارات مشابه از سوی ترامپ بدون دستاوردهای عملی است.

مثلا در همین دو سه ماهی که بر سر کار آمده در چند پرونده مداخله کرده و هیچ کدام به صلح یا آتش بس پایدار منتهی نشده است.

بنگرید به وعده هایش برای برقراری یک شبه‌ی صلح میان روسیه و اوکراین که عملا کمرنگ شد. یا ابتکارش جهت برقراری آتش بس در غزه و لبنان، که پس از مدتی وقفه در جنگ هر دو به مرحله‌ی فروپاشی رسیدند و جنگ از سر گرفته شد.

داستان ملاقات تماشایی و عاشقانه با کیم جونگ ایل در دوره‌ی نخست ریاست جمهوری اش هم روشن است. تبی که زود سرد شد، در حالیکه دمای سیاست در شبه جزیره کره همچنان بالا و نزدیک نقطه‌ی جوش است.

این سخن بدین معنا نیست که بدبینانه هیچ بختی برای توافق قائل نشد. ایران و آمریکا روی لبه‌ی پرتگاه‌ راه می روند و جایی برای اشتباه و فرصتی برای از دست دادن نمانده است. با این وجود به طرزی دراماتیک در دو نقطه‌ی متضاد قرار گرفته اند و رسیدن به نقطه‌ی وسط آسان نیست. مضاف بر نیت و انگیزه و اهداف دو طرف، زمان به عنوان ظرف اصلی این پرونده تنگ، و پنجره‌ی دیپلماسی در حال بسته شدن است. ایران در آستانه‌ی تبدیل به قدرتی هسته ای است و کمتر از دو ماه برای آماده کردن مکانیسم ماشه مهلت مانده است.

این سخن بدین معناست که ایران و آمریکا نهایتا مهلتی ۶۰ روزه جهت رسیدن به توافق دارند. طبعا در این بازه‌ی کوتاه‌ نمی توان پرونده‌ی چنین پیچیده و با ابعاد گوناگون را به سرمنزل مقصود رساند.

راه حل تهران برای این دشواره، توافقی موقت بر مبنای برجام است. امری که ترامپ از آن گریزان است و اگر نبود، اساسا هفت سال قبل از برجام خارج نمی شد. نکته‌ی دیگر این است که ترامپ تنها نیست و نتانیاهو و جناح تندرو دولت آمریکا به اصطلاح توافقات ناقص و ناقض منافع حداکثری اسرائیل را نمی پذیرند.

شاید سرنوشت این داستان به اتفاقات و متغیرهای غیر قابل پیش بینی و به ویژه خلق و خوی خاص ترامپ بستگی خواهد داشت. ایران مایل است روی نیمه‌ی تاجرماب و منفعت اندیش ترامپ کار کند و احیانا با مشوق های اقتصادی و سرمایه گذاری، سیاستش را از اسرائیل جدا نماید.

*کارشناس مسائل بین‌الملل و پژوهشگر مسائل کردی

منبع: آرمان امروز

ارسال نظرات
آخرین اخبار
نبض بازار
گوناگون