نشان تجارت - فرهاد دژپسند امروز در حاشیه راهاندازی دو سامانه الکترونیکی در وزارت اقتصاد در جمع خبرنگاران در مورد سخنان برخی کاندیداهای ریاست جمهوری درباره درآمد مالیاتی اظهار داشت: سؤال مهم سهم جایگاه مالیات در بودجه دولت است که برخی اظهارنظرهایی صورت میگیرد که از دقت لازم برخوردار نیست و باید مقایسه شود؛ وقتی گفته میشود نسبت مالیات به بودجه مراد کدام بودجه است؟ آیا به نسبت به بودجه کل کشور یا بودجه عمومی دولت یا منابع دولت به شمار میرود.
وی افزود: سال گذشته هزینه دولت ۵۷۱ هزار میلیارد تومان بود در حالیکه درآمد مالیات ۱۹۲ هزار میلیارد تومان محقق شد. امسال هزینه دولت به ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است آیا قرار است درآمد مالیاتی هم به این نسبت ۲.۱ برابر شود که در آن صورت فشار زیادی به مالیات دهندگان وارد میشود؛ بنابراین تعریف نسبت مالیات به بودجه باید شفافسازی شود. چون مخرج کسر که هزینههای دولت است از ۵۷۱ هزار میلیارد تومان به ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است در حالی که درآمد مالیاتی از ۱۹۱ هزار میلیارد تومان به ۴۹۷ هزار میلیارد تومان میرسد که ۳۳ درصد رشد میکند. اگر قرار بود مطابق افزایش هزینه دولت رشد کند مالیات امسال باید ۱۰۹ درصد رشد میکرد و کسی که ادعای آشنایی با ادبیات اقتصاد میکند میداند که نمیتوان مالیات را یک ساله ۱۰۹ درصد رشد داد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: مالیات در شرایط بیماری کرونا و رکود واحدهای صنعتی قابل افزایش نیست حتی اتاق اصناف میخواهد مالیات برخی از اصناف تعطیل شده را معاف کند، صنعت گردشگری در ایام کرونا واقعاً مشکل پیدا کرد آیا در این شرایط میتوان گفت درآمد مالیات باید ۱۰۹ درصد رشد کند؟
دژپسند عنوان کرد: درآمد مالیاتی در سال ۹۷ به ۱۰۷ هزار میلیارد تومان رسید که ۲۳ درصد از این درآمد مربوط به اسفندماه بود، چون ماههای آخر سال طرحی اجرا شد و این رقم محقق شد، اما درآمد مالیات در سال ۹۸ به ۱۴۱ هزار میلیارد تومان رسید. در سال ۹۹ این رقم به ۱۹۳ هزار میلیارد تومان افزایش یافت و این جهش مالیاتی در واقع مشهود است که حاصل اصلاح ساختار بودجه و تغییر پایههای مالیاتی بود. اما قرار نیست همه افزایش هزینه دولت را با مالیات تأمین کنیم. البته باید بودجه مبتنی بر مالیات باشد.
وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر مالیات خودروهای لوکس گفت: این مسئله در قانون بودجه دیده شده که از خودروهای لوکس مالیات گرفته شود، اما مالیات بر عایدی سرمایه کلیات آن در مجلس تصویب شده و باید شور دوم آن در کمیسیون تخصصی بررسی و تصویب شود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی این را هم اشاره کرد که مالیات بر خانههای خالی برای این است که صاحبان این خانهها تشویق به اجاره و یا فروش خانههای خود بکنند و هدف تأمین بودجه نیست بلکه برای این است که عرضه مسکن بیشتر شود و ما منتظریم در چهار ماه اول سال عرضه مسکن صورت گیرد و سامانه شناسایی خانههای خالی در وزارت راه و شهرسازی طراحی شده است و قرار است تا چهار ماه اول سال ببینند چه میزان از خانههای خالی برای مصرف عرضه میشود.
دژپسند در پاسخ به سؤالی درباره زمان واریز ۵۰ درصد دوم سود سهام عدالت گفت: ما منتظریم شرکتهای سرمایهپذیر اطلاعات خود را ارائه کنند و هم این سودها سریعتر به سهامداران عدالت برسد و از طرفی شرکتها دچار فشار نشوند. گزارشهایی گرفتهایم تلاش میکنیم ظرف یک ماه آینده این سودها کامل شود.
وی افزود: مجامع شرکتهای سرمایهپذیر عدالت برگزار شده ۵۰ درصد از ا ین سودها را قبل از سال جدید پرداخت کردیم قرار شد ۵۰ درصد دیگر هم در تیرماه بدهیم البته اینها گزارههای اگر محقق شود آنگاه پرداخت میشود، اما تلاش میکنیم قبل از عید قربان (۳۰ تیر) سود سهام عدالت مرحله دوم را هم بدهیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین در پاسخ به این پرسش که چه زمانی ۴۰ درصد باقیمانده سهام عدالت آزاد میشود، عنوان کرد: بستگی به شرایط بازار دارد باید شرکتهای استانی وارد بورس شوند و بعد در شورای عالی بورس برای آزادسازی ۴۰ درصد باقیمانده سهام عدالت تصمیمگیری شود.
دژپسند همچنین در مورد حمایت هفت بندی از بازار سرمایه گفت: خوشبختانه در جلسه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا پیشنهادات سازمان بورس مورد تصویب قرار گرفت و ما منتظریم این مصوبات توسط مقام معظم رهبری تصویب و ابلاغ شود بنابراین مراحل اداری ابلاغ طی میشود و به زودی این مصوبات برای اجرا ابلاغ میشود.
وی در مورد وعدههایی که کاندیداهای ریاست جمهوری در مورد اقتصاد میدهند، اظهار داشت: برنامه کلی اینگونه نیست که آنچه کاندیداها راجعبه اقتصاد حرف میزنند ما نقد کنیم بلکه مردم داوری و انتخاب کنند، اما اگر در برخی فرمایشات نسبت نادرستی بدهند روابط عمومی وزارت اقتصاد پاسخ میدهد. البته امروز جامعه ما هوشمند است و اظهارنظرهایی که در مورد اقتصاد و بازار سرمایه میشود مورد صحتسنجی مردم قرار میگیرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی این نکته را هم گفت: به کاندیداهای ریاست جمهوری توصیه میشود به توقعات دامن نزنند و فضای سرمایهگذاری در کشور دچار تنش نشود.
دژپسند همچنین در مورد زمان جبران زیان پالایشی یکم خاطرنشان کرد: این هم یکی از موارد هفت گانه مصوبه شورای هماهنگی سران بود که منتظریم ابلاغ شود و بعد از آن جبران خواهد شد.