در ادامه برخی از عملکرد و حواشی فدراسیون ژیمناستیک در سالی که گذشت آمده است.
* برگزاری مجمع انتخاباتی فدراسیون ژیمناستیک بعد از ۱۴ ماه
قرار بود که خرداد ۹۵ و بعد از پایان دوران ریاست جعفر درویش زاده انتخابات فدراسیون ژیمناستیک برگزار شود و حتی ثبت نامها هم انجام شد، اما وزارت ورزش به دلیل برخی حواشی به یک باره در تیرماه ۹۵ برای این فدراسیون سرپرست انتخاب کرد و قرار شد که ۱۲ مهرماه ۹۵ مجمع انتخاباتی برگزار شود. اما مهرماه هم این انتخابات به دلیل نامه کمیته ملی المپیک لغو شد. بعد از آن زمان برگزاری انتخابات فدراسیون ژیمناستیک از سوی وزارت ورزش دهه دوم فروردین ماه ۱۳۹۶ اعلام شد. در حالی که ۱۵ فروردین از سوی وزارت ورزش نام ۱۴ کاندیدایی که پیش از این در سال ۹۵ ثبت نام کرده بودند برای انتخابات معرفی شد، اما ۱۹ فروردین ماه این ثبت نام لغو و نام نویسی جدید از سر گرفته شد. علت لغو این انتخابات نیز ابلاغ آییننامه جدید برای برگزاری مجامع فدراسیونها عنوان شد. بلاخره در پایان ثبت نام مجدد، ۴ کاندیدا اعلام آمادگی کردند و تایید صلاحیت شدند. با وجودی که زمان برگزاری این انتخابات ۱۴ تیرماه اعلام شد، اما باز هم تغییر کرد. بلاخره بعد از ۱۴ ماه کش و قوس، مجمع انتخاباتی فدراسیون ژیمناستیک ۱۹ تیرماه ۹۶ برگزار شد و زهرا اینچه درگاهی به ریاست فدراسیون رسید.
* آویختن ۱۷ نفر از دارحلقه فدراسیون ژیمناستیک
اینچه درگاهی بعد از نشستن بر صندلی این فدراسیون از تغییر در چارت و ساختار فدراسیون سخن گفت و در نهایت هم با یک نامه دو خطی از دبیر فدراسیون گرفته تا مستخدم را کنار گذاشت و آنها را برای تسویه حساب به امور اداری فدراسیون ارجاع داد. افرادی از این فدراسیون کنار گذاشته شدند که سابقه ۲۲ ساله در کارهای اجرایی و فنی فدراسیون ژیمناستیک را بر عهده داشتند. رییس فدراسیون حتی بعد از این تغییرات گفت که باید برخی از سمتها را حذف و کارهای چند نفر را به یک نفر سپرد و وظایف را فشردهتر کرد تا کارایی بالا و هزینهها کمتر شود، اما کارمندان و مسئولان برکنار شده این فدراسیون، نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند و از اخراج با یک نامه دو خطی بسیار دلگیر بودند.
* غیبت ژیمناستیک ایران در مسابقات جهانی ۳ ساله شد
چهل و هفتمین دوره رقابتهای جهانی ژیمناستیک بعد از المپیک ریو و در اوایل مهرماه به میزبانی مونترال کانادا برگزار شد که نمایندگان ایران در آن ماسبقات غیبت داشتند. با این وجود غیبت ژیمناستیک ایران در مهم ترین رویداد جهانی سه ساله شد. تاکنون چهل و هفت دوره از رویداد مهم جهانی برگزار شده است و ایران تنها در یک دوره با تیم کامل حاضر شده است. این حضور به سال ۲۰۱۰ باز می گردد که در آن سال نمایندگان ایران هم در بخش تیمی و هم در بخش انفرادی به هلند اعزام شدند. آخرین حضور ایران در قهرمانی جهان به سال ۲۰۱۳، به میزبانی بلژیک بر میگردد که ایران تنها دو نماینده آن هم در تک وسیلهها داشت.
* حضور ژیمناستهای ایرانی در تورنمنت سطح پایین اسلوونی
تورنمنت بین المللی ژیمناستیک اسلوونی در مهرماه با حضور کشورهای ایران، بلژیک، کرواسی، اسلوونی، صربستان، اتریش و جمهوری چک در دو بخش جوانان و بزرگسالان برگزار شد. این رقابتها سطح پائینی داشت و در برخی رقابتها تنها دو یا سه تیم حضور داشتند. تیم ملی جوانان ایران و یک تیم باشگاهی اتریش با هم رقابت کردند که تیم ایران در رده نخست این مسابقات ایستاد. تیم ملی ژیمناستیک هنری بزرگسالان نیز با تیم بلژیک و تیم باشگاهی اتریش رقابت کرد که در پایان در رده نخست قرار گرفت.
البته فدراسیون ژیمناستیک نتایج ژیمناستها در مسابقات سطح پائین اسلوونی را یک درخشش نامید و اطلاع رسانی دقیقی از این مسابقات نداشت، در این شرایط کانال تلگرامی وزارت ورزش و جوانان نیز، در خبری این مسابقات بین المللی را جام جهانی نامید و از درخشش ژیمناستهای ایران در جام جهانی اسلوونی خبر داد، رقابتهایی که اصلا جامجهانی نبوده است.
* رد سمت مدیر تیمهای ملی از سوی آذرپی
در حالی که محمد آذرپی پیش از ریاست زهرا اینچه درگاهیف سرمربیگری تیم ملی ژیمناستیک هنری را به عهده داشت بعد از روی کار آمدن درگاهی، همانند سایر کارمندان از سمتش کنار گذاشته شد. بعد از آن رضا خیرخواه به عنوان سرمربی تیم ملی ژیمناستیک هنری معرفی شد. البته آذرپی در یکم آبان ماه از سوی فدراسیون به عنوان مدیر تیمهای ملی ژیمناستیک هنری حکم گرفت اما خودش این سمت را نپذیرفت و آن را تشریفاتی خواند.
* انتشار تصاویر دختر ژیمناست بدون حجاب / اعزامهای بدون مجوز و بدون آگاهی وزارت و فدراسیون
در سالی که گذشت تصاویری از دختر ژیمناست بی حجاب ایرانی در مسابقات خارجی منتشر شد. رییس فدراسیون در واکنش به این موضوع گفت که "احتمالا این سفر توریستی با نظر خانواده آن دختر صورت گرفته و فدراسیون نقشی در این زمینه نداشته است." البته پدر آن دختر نیز اظهار کرد که اصلا به مسابقات مالزی نرفته اند، فرزندانش در تمریناتی در کشور ارمنستان حاضر شدند که سالن دختران و پسران نیز مجزا بوده است.
البته شواهد و قرائن موجود نشان می دهد که ژیمناستهای ایرانی زیادی با پرچم و نام ایران به مسابقاتی غیررسمی اعزام میشوند، اعزامهایی که بدون اطلاع و تایید شورای برون مرزی انجام میشود. مسئولان فدراسیون ژیمناستیک این مسابقات را سفرهای توریستی عنوان میکنند و تاکید دارند که هیچ اطلاعی از نحوه اعزام، زمان و مکان این مسابقات ندارند. این در حالی است که فردی که برخی از این تیمها را اعزام کرده برای فدراسیون ژیمناستیک غریبه نبوده و به گفته دبیر فدراسیون، فدراسیون از این فرد تجهیزات خریداری میکند. حتی یکی از مربیانی که در تیم ملی آکروژیم در مسابقات آسیایی قزاقستان حضور داشته، تیم آریاژیم که بدون مجوز به مسابقات مختلف سفر کرده را در این رقابتها همراهی کرده است.
* اولین تجمع اهالی ژیمناستیک مقابل وزارت ورزش در اعتراض به رئیس فدراسیون
در ۲۴ دی ماه سل گذشته چندین تن از قهرمانان اسبق، پیشکسوتان و مسئولان پیشین فدراسیون ژیمناستیک برای اعتراض به عملکرد فدراسیون ژیمناستیک و زهرا اینچه درگاهی رییس جدید فدراسیون مقابل درب وزارت ورزش و جوانان تجمع کردند و از وزیر ورزش خواستند تا فکری اساسی برای این رشته بکند.
البته بعد از این تجمع سید محمد شروین اسبقیان، رییس دفتر امور مشترک فدراسیونها و سرپرست سابق این فدراسیون، مربیان و پیشکسوتان ژیمناستیک را به دفتر خود فرا خواند و قرار شد معترضان در نامهای تمامی درخواستهایشان را بیان کنند و اسبقیان آن نامه را به دست وزیر برساند. معترضان در آن تجمع تاکید کرده بودند اگر شرایط درست نشود و مشکلات به قوت خود باقی باشد، تجمع بزرگتری برگزار خواهد شد.
* دومین تجمع اهالی ژیمناستیک بعد از ۴۵ روز
برای بار دوم در سه ماهه اخیر (۹ اسفندماه) چندین تن از قهرمانان اسبق، پیشکسوتان و مسئولان پیشین فدراسیون ژیمناستیک در اعتراض به عملکرد زهرا اینچه درگاهی رییس فدراسیون ژیمناستیک مقابل ورودی وزارت ورزش و جوانان تجمع کردند. البته این بار فریبا محمدیان معاون امور زنان وزارت ورزش و جوانان در میان معترضان حاضر شد و قول رفع مشکلات این رشته را داد.
* تعلیق فعالیتهای سرمربی سابق تیم ملی ژیمناستیک هنری بعد از تجمع
بعد از تجمع دی ماه، زهرا اینچه درگاهی رییس فدراسیون، فعالیتها و کلاسهای آذرپی، سرمربی سابق تیم ملی ژیمناستیک هنری را به دلیل حضور در تجمع اعتراضی علیه رییس فدراسیون لغو و تعطیل کرد. البته بعد از زمان کوتاهی به آذرپی گفته شد که میتواند فعالیتهای خود را در سالن شهید آذرپی از سر بگیرد.
* برکناری مشکوک رییس هیات ژیمناستیک استان اردبیل
در این سال رییس هیات ژیمناستیک استان اردبیل از سمتش برکنار شد. ظاهرا رییس فدراسیون ژیمناستیک از این رییس هیات خواسته بود که به دلیل نامهای اعتراضی از سوی مجمع هیات ژیمناستیک استان از سمت خود استعفا کند، اما "اباذر کریمینژاد" معتقد بود که چون به درگاهی رای نداده، رییس فدراسیون با هماهنگی و کم لطفی مدیرکل برکنارش کرده است.
* اخراج فلهای و انتصاب اتوبوسی در فدراسیون ژیمناستیک!
در حالی که رییس فدراسیون ژیمناستیک در ابتدای حضورش در فدراسیون با اخراج دستهجمعی کارکنان از تغییر در چارت فدراسیون با هدف سبُک سازی سخن گفته بود اما او بعد از گذشت هشت ماه ۴۵ حکم انتصابی برای سمتهای مختلف در فدراسیون صادر کرده است. با این شرایط نه تنها بار فدراسیون سبک نشده، بلکه به نظر سنگینتر هم شده باشد.
* ثبت رسمی ۵ حرکت ژیمناستهای ایرانی در کتاب داوری جهانی
سعیدرضا کیخا در این سال توانست ۳ حرکت در خرک حلقه به نام خود و در کتاب داوری جهانی ثبت کند. او در مسابقات کاپ جهانی باکو حرکتی با ارزش بالای F به نام "کیخا ۱"، در بازی های کشورهای اسلامی باکو حرکتی با ارزش C و با نام "کیخا ۲" و در رقابتهای قهرمانی آسیا تایلند حرکتی با ارزش E و به نام "کیخا ۳" به ثبت رساند.
همچنین هادی خنارینژاد کاپیتان تیم ملی در بازیهای کشورهای اسلامی باکو دو حرکت با ارزش هایB و C در کتاب داوری جهانی ثبت کرد.
* کسب مدال برنز آسیا برای خناری نژاد بعد از ۲ سال
بعد از مثبت اعلام شدن دوپینگ ژیمناست قزاقستان، مدال برنز قهرمانی آسیای ۲۰۱۵ هیروشیما سهم ایران شد. این مدال بعد از ۲ سال به کاپیتان ژیمناستیک ایران هادی خناری نژاد رسید.
* یک نقره و دو برنز برای ژیمناستیک ایران در بازیهای کشورهای اسلامی باکو
در بازیهای کشورهای اسلامی باکو ایران سه نماینده داشت. سعیدرضا کیخا در وسیله خرک حلقه به مدال نقره دست یافت. هادی خنارینژاد در وسیله به مدال برنز رسید و تیم سه نفره ایران متشکل از هادی خنارینژاد، سعیدرضا کیخا و سامان مدنی در پایان شش اسباب این رشته به مدال برنز دست یافت.
در این مسابقات هادی خناری نژاد توانست دو حرکت پارالل را با نام خود و با ارزش B و C در کتاب داوری جهانی به ثبت برساند. همچنین کیخا نیز در این مسابقات یک حرکت در وسیله خرک حلقه با ارزش C و به نام خود به ثبت رساند.
* مسابقات ژیمناستیک قهرمانی جوانان و بزرگسالان آسیا
تیم ملی ژیمناستیک جوانان ایران با ترکیب رضا بهلول زاده، مهدیار سلمانی، محمدرضا خسرونژاد، مهدی الفتی و آرمین وطن خواه در رقابتهای جوانان قهرمانی آسیا پنجم شد. سه ژیمناست جوان ایرانی نیز به فینال تک وسیله ها راه یافتند که رضا بهلول زاده در فینال خرک حلقه به مقام پنجم، مهدی الفتی در فینال پرش خرک هشتم و محمدرضا خسرونژاد در فینال پارالل عنوان چهارمی رسیدند.
* مدال برنز قهرمانی آسیا بر گردن کیخا
در بخش بزرگسالان مسابقات قهرمانی آسیا عبدالله جامعی، هادی خناری نژاد و سعید رضا کیخا نمایندگان ایران بودند که تنها سعیدرضا کیخا در خرک حلقه به فینال رسید و مدال برنز قهرمانی آسیا را بر گردن آویخت.
* حضور نمایندگان ایران در رقابتهای قهرمانی آسیا ایروبیک و آکروژیم
تیم ملی ایروبیک ژیمناستیک ایران در رقابتهای قهرمانی آسیا مغولستان در فینال به مقام چهارم رسید. همچنین در رقابتهای آکروژیم قهرمانی آسیا قزاقستان، تیم دو نفره کمتر از ۱۶ سال ایران با ایستادن در مکان دوم، مدال نقره را به گردن آویخت. تیم چهار نفره کمتر از ۱۶ سال ایران هم در رده سوم قرار گرفت و صاحب مدال برنز شد.
* مسابقات ژیمناستیک تویوتا کاپ ژاپن/ تنها نماینده ایران نقره گرفت
ژیمناستیک ایران در مسابقات ژیمناستیک تویوتا کاپ ژاپن تنها یک نماینده داشت و سعیدرضا کیخا در فینال خرک حلقه توانست در این مسابقات صاحب مدال نقره شود.
ژیمناستیک ایران در سال ۹۶ در یک نگاه:
مهمترین اتفاق سال: کسب عنوان قهرمانی جهان برای نخستینبار
غیرمنتظره ترین اتفاق سال: اعزام ملیپوشان به مسابقات سطح پایین اسلوونی و بزرگنمایی در اعلام نتایج
بهترین ورزشکار سال: سعیدرضا کیخا با کسب ۲ مدال نقره و ۲ مدال برنز و ثبت سه حرکت در کتاب داوری جهانی
تاریخ سازی ها: ثبت ۵ حرکت ژیمناستیک در کتاب داورزی جهانی
مهمترین رویدادهای پیش رو: بازی های آسیایی ۲۰۱۸