کد خبر: ۲۳۳۷۴
۱۹:۲۹ -۲۵ بهمن ۱۳۹۹
در پی انتشار ویدئویی در فضای مجازی که جوانی پارکورکار را در حال جست و خیز روی سازه‌های باستانی «تخت جمشید» نشان می‌دهد، حمید فدایی مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید به مهر توضیح داد که این ویدئو متعلق به تابستان است و مشخص نیست با چه انگیزه‌ای الان ازسوی برخی در فضای مجازی قرار گرفته است.

پارکورکار تخت جمشید

نشان تجارت - به تازگی فیلمی از پرش یک جوان پارکورکار در فضای مجازی پخش شده که نشان می‌دهد این فرد بدون ممانعت در حال پریدن از روی ابنیه تاریخی مجموعه جهانی تخت جمشید است!

در روز‌های اخیر و در دورانی که مجموعه جهانی تخت جمشید کمتر گردشگری به دلیل کرونا به خود می‌دید، با وجود فضای امنیتی و دوربین‌های مداربسته‌ای که در این محوطه جهانی وجود دارد، این جوان پارکورکار اقدام به ضبط ویدئویی کرده است که در حال پریدن آن از بخش‌های مختلف این بنای تاریخی است. اتفاقی که باعث می‌شود او روی آثار تاریخی به جای مانده برود و از بالای آن خود را به زمین پرت کند. گاهی از روی پله‌ها و گاهی از روی آثار.

این جوان ماسک به چهره دارد به این معنی که در دوران کرونا فیلمبرداری شده از طرفی عده محدودی از بازدیدکنندگان نیز حرکات وی را تماشا می‌کنند. این ویدئو زمان کوتاهی دارد، اما به دلیل حرکاتی که انجام می‌گیرد قطعاً باید زمان بیشتری برای فیلمبرداری در آن مجموعه صرف کرد بنابراین او و همراهانش مدت زیادی در این مجموعه سپری کرده‌اند. در این صورت باید حرکات وی از دید نیرو‌های مجموعه تخت جمشید پنهان نمی‌ماند.

این بار اولی نیست که پارکورکاران چنین حرکات نمایشی را روی پیکره‌ی یک بنای تاریخی انجام می‌دهند. اما تخت جمشید یک بنای ثبت‌شده در فهرست میراث جهانی است و حفاظت از آن باید بسیار سختگیرانه‌تر از این باشد.

بلایی که سر آثار تاریخی آورده می‌شود

پیش از این در مجموعه تاریخی قلعه سریزد یکی از معروف‌ترین پارکورکاران، نمایشی اجرا کرد. در ویدئوی او یک نکته، عجیب و قابل توجه بود اینکه وی در پایان ویدئو با هماهنگی مسئولان آنجا، بنای تاریخی را ترک می‌کند.

مدتی پیش پارکوکاران در مجموعه تاریخی و جهانی شوش خوزستان نیز چنین حرکاتی را انجام داده و فیلم‌هایی را نیز بی محابا منتشر کرده بودند. گویا علاقه آن‌ها به فیلمبرداری در بنا‌های تاریخی و ضبط چنین ویدئو‌های در حال افزایش است. البته افرادی هم هستند که برای تبلیغات و انجام چنین حرکت‌هایی در فضا‌های رو باز با پشت زمینه بنا‌های تاریخی پارکور انجام می‌دهند، اما در این ویدئو‌ها همچنان که در فیلم مربوط به مجموعه تخت جمشید قابل مشاهده است، این افراد در حال آسیب زدن به ابنیه تاریخی هستند.

چگونه این خلأ حفاظتی روی داد؟

مدیر پایگاه میراث جهانی «تخت جمشید» درباره رفتار پارکورکاری روی سازه‌های ثبت جهانی شده‌ی تخت جمشید گفت: این ویدئو متعلق به تابستان است و مشخص نیست با چه انگیزه‌ای الان ازسوی برخی در فضای مجازی قرار گرفته است.

وی اظهار کرد: متأسفانه این موضوع یکی دو روز است که بخشی از دغدغه پایگاه میراث جهانی میراث تخت جمشید شده است و ما پس از بررسی، اقدام به پیگیری موضوع کردیم.

فدایی افزود: چنین رویدادی تاکنون در تخت جمشید سابقه نداشته و علیرغم اینکه یگان حفاظت تخت جمشید به وظایف خود عمل می‌کند، جای سوال دارد که چگونه این خلأ حفاظتی روی داده است.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با تصریح اینکه از اداره ورزش و جوانان پیگیری موضوع انجام گرفته است، گفت: این شخص شناسایی شده و از آنجا که ما مخالف سرسخت چنین موضوعاتی هستیم و حفاظت از تخت جمشید از اهمیت برخوردار است، موضوع را تا برخورد با این فرد دنبال خواهیم کرد.

وی با بیان اینکه یگان حفاظت در تخت جمشید حتی در عبور از طناب کشی‌ها حساسیت به خرج می‌دهد، افزود: این مشکل فرهنگی را باید زنگ خطری برای حرایم تاریخی در نظر گرفت که نیاز به فرهنگسازی دارد و بیشتر روی چنین مسائلی باید کار شود.

وندالیسم در آثار تاریخی

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، نقش رسانه‌ها در اهمیت بخشیدن به حفظ میراث فرهنگی را یادآوری کرد و گفت: همین جنس از وندالیسم را در آثار دیگری هم داریم که دست‌کمی از مورد تخت جمشید ندارد.

فدایی با بیان اینکه قسمت‌هایی از آثار تاریخی که دارای نگهبانی نیست و دورافتاده هستند در معرض وندالیسم بیشتری قرار دارند، گفت: متأسفانه شاهد چنین اتفاقاتی در آن نقاط هم هستیم و تلاش می‌کنیم آثاری که به این سرنوشت دچار می‌شوند را پاکسازی کنیم.

وی با تصریح اینکه مورد خاص پارکورکاری که ویدئو آن منتشر شده است جای تأمل دارد، عنوان کرد: این رویداد ناگوار در روز‌هایی اتفاق افتاده که متأسفانه پاندمی کرونا وجود داشته و از خلوتی سایت تخت جمشید سواستفاده شده است. البته شاید این اتفاق در بین تعویض شیفت یگان حفاظت رخ داده باشد. شاید هم مشکل از دوربین ناحیه فوق بوده است.

فدایی پیرامون اینکه آیا نقاطی از تخت جمشید خارج از دید دوربین‌های حفاظتی قرار دارد، اعلام کرد: تختگاه تخت جمشید تحت نظارت و مراقبت فیزیکی است و مستمر رصد می‌شود و اکثر نقاط زیر پوشش دوربین‌های نظارتی است.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با این حال اعلام کرد: اگر چه ممکن است اتفاق فوق آسیبی جدی در پی نداشته، اما همین قبیح بودن این مسئله و جریجه دار شدن اذهان عمومی نسبت به حفاظت از تخت جمشید لطمه ایست که می‌تواند در حکم قضائی و پی گیری‌ها تأثیرگذار باشد.

طرح همیاران تخت جمشید متوقف نشده است

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در ادامه درباره اجرای طرح همیاران تخت جمشید گفت: این طرح متوقف نشده است و معمولاً در روز‌هایی مانند تعطیلات نوروز که شمار بازدیدکنندگان افزایش می‌یابد در کنار راهنمایان و یگان حفاظت به فعالیت می‌پردازند.

فدایی با تصریح اینکه در استفاده از طرح همیاران تخت جمشید جدیت وجود دارد، ادامه داد: در نوروز حتماً از ظرفیت‌های مردمی برای حفاظت حداکثر استفاده می‌کنیم، اما در روز‌هایی که بازدیدکننده نداریم این طرح موضوعیتی ندارد.

وی با این وجود اعلام کرد: در حفاظت از حرایم تخت جمشید به جز تختگاه که چند ۱۰ هزار هکتار است به طور معمول از همیاران حفاظت استفاده می‌کنیم.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با تاکید بر فرهنگ سازی پیرامون حفاظت از میراث فرهنگی، گفت: تا حدودی روی این مسئله کار شده، اما باید جدیت بیشتری به خرج داد. چراکه حفاظت از میراث تاریخی کشور یک مسئولیت جمعی است و آموزش و پرورش و مراکز آموزش عالی و رسانه‌ها می‌توانند به ما کمک کنند.

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
نبض بازار
گوناگون