کد خبر: ۴۱۳۹۱
۱۲:۱۸ -۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: جمهوری اسلامی برای برون رفت از بحران‌های اقتصادی راه‌حلی جز اصلاح سیاست داخلی و خارجی ندارد. سیاست داخلی باید بر پایه حمایت از تولید داخل و حمایت از بخش خصوصی باشد و سیاست خارجی ما باید بر پایه دوستی و همکاری با همه دنیا باشد.

مهدی آیتی

نشان تجارتعموما در چندین ماه ابتدایی آغاز به کار دولت‌ها و حتی مجلس، اقدامات مسئولان تازه بر صندلی نشسته بسیار زیر ذره بین مردم است و به طور معمول کمتر چیزی از حافظه مردم در این مدت پاک می‌شود، پس از پیروزی آیت الله رئیسی در انتخابات ۱۴۰۰ یکی از موضوعاتی که بسیار به آن تاکید و اشاره داشت این بود که او اعتقادی به مقصر دانستن دولت‌های دیگر در شرایط ندارد و تقصیر را به گردن دیگری انداختن را کار بیهوده‌ای می‌داند. اما ادبیات اخیر او در سخنرانی هایش خبر از عملکردی تازه دارد چراکه گویا او چندین بار صحبت از مسببین اوضاع امروز کرده و شاید این با سخن اولیه او کمی در تناقض است. برای بررسی بیشتر این موضوع و این رسم که روسای جمهور معمولا تقصیر را به گردن دیگری می‌اندازند با مهدی آیتی فعال سیاسی گفت‌وگو کردیم که در ادامه می‌خوانید.

تمام مشکلات اقتصادی ریشه سیاسی دارند

آیتی در رابطه با ارتباط عمیق میان سیاست و اقتصاد و گره این دو موضوع خصوصا در کشور ما گفت: مشکل اقتصادی ما در ۴۳ سال انقلاب و جمهوری اسلامی مشکل سیاسی است. باید روشن و خلاصه بگویم که اقتصاد ما تابعی از متغیر‌های سیاسی است. یعنی این سیاست جمهوری اسلامی در ۴۳ سال عمر خود شاخص‌های اقتصادی ما را بالا و پایین برده و تغییر داده است. ما به دلیل مسائل سیاسی داخلی و سیاست خارجی بود که امروز به این وضعیت مشکلات و بحران‌های اقتصادی افتاده‌ایم. این مشکلات اقتصادی با ادعا و سخنرانی و گفتار درمانی و حرف زدن و با شعار دادن و با وعده و وعید حل نمی‌شود حال رئیس‌جمهوری آقای روحانی باشد یا آقای رئیسی باشد. آقای قالیباف رئیس مجلس باشد یا آقای لاریجانی رئیس مجلس باشد. آقای اژه‌ای رئیس قوه قضاییه باشد. با وعده و وعید دادن به مردم و حتی با سفر رفتن و بازدید کردن مشکلات اقتصادی ما حل نمی‌شود ما این را بار‌ها و بار‌ها گفته‌ایم و امروز هم با یقین می‌گویم که اقتصاد ما به دلیل سیاست ما به این روز افتاده و تا سیاست ما درست نشود اقتصاد ما درست نمی‌شود.

وی افزود: ما در سیاست داخلی و خارجی در این ۴۲ و ۴۳ سال اشتباهات فراوانی کرده‌ایم. راه‌های بی‌راهه و راه‌های انحرافی رفته‌ایم. تند روی کرده‌ایم خشونت طلبی کرده‌ایم. وقتی ما دائم شعار جنگ می‌دهیم و شعار خشونت می‌دهیم حتما بازتاب و عکس العمل آن در دنیا ایران هراسی خواهد بود. ایران هراسی خود به صورت یک پروژه بزرگ در دنیا در می‌آید و این پروژه بزرگ امروز به وسیله مثلث امریکا و انگلیس و اسرائیل مدیریت و برنامه‌ریزی می‌شود یعنی امریکا و انگلیس و اسرائیل در یک مثلث شیطانی انواع و اقسام سناریو‌ها را بر علیه نظام جمهوری اسلامی تدوین می‌کنند و در تمام دنیا از طریق رسانه‌ها پخش می‌کنند و جنگ روانی ره راه می‌اندازند. چرا؟ چون منافع آن‌ها در ایران هراسی است و در این است که بگویند ایران کشوری تروریستی است و این موضوع را در دنیا و در ۴۳ سال بعد از انقلاب مورد توجه قرار دادند و برایش سرمایه‌گذاری کردند و برای آن هزینه‌ها دادند.

ایران هراسی را باید از بین ببریم

آیتی تاکید کرد: ما باید هوشمند باشیم و با روش‌های عاقلانه و پذیرفته شده تجربی و به کمک نخبگان و اندیشمندان و اساتید کاری نکنیم که در دنیا ایران هراسی به وجود بیاید. این سیاست‌های ما در‌های اقتصادی را بسته و ما را در صحنه اقتصاد فلج کرده است روابط پولی و بانکی ما با دنیا قطع شده است و فروش نفت ما در بازار‌های جهانی با مشکل روبه‌رو شده است. ما در تالار‌های بورس جهان به مشکل برخورده‌ایم ما در روابط اقتصادی برای سرمایه‌گذاری در ایران به مشکل برخورده‌ایم. ما در تولید به مشکل برخورده‌ایم و این حجم انبوه مشکلات اقتصادی معیشت مردم ما را به این روز انداخته است. ایران هراسی مارا به این روز انداخته است.

وی ادامه داد: ما در سیاست داخلی ۴۰ سال از انقلاب گذشته و تازه از خواب بیدار شده‌ایم و می‌گوییم تولید مهم است! صادرات مهم است! از روز اول انقلاب معلوم بود که ما باید از تولید داخلی حمایت کنیم. در سال‌های انقلاب تولید داخل و بخش خصوصی با خاک یکسان شد. بخش خصوصی در هر حوزه اقتصادی وارد شد یا به زندان رفت و فراری شد یا ورشکسته شد. بانک‌ها با روش‌های غلط تولید و صادرات را نابود کردند. در ایران بخش خصوصی را نابوده کرده‌ایم و امروز از اهمیت تولید حرف می‌زنیم وقتی این همه به منابع و ظرفیت‌های تولید در کشور آسیب زده‌ایم چطور می‌توان گفت چرا گرانی داریم؟ معلوم است که هیچ رئیس‌جمهوری نخواهد توانست گرانی را کنترل کند، هیچ مجلسی نمی‌تواند گرانی را حل کند، گرانی در کمبود منابع ریشه دارد در این وضعیت نمی‌توان با تعزیرات و بگیر و ببند جلوی مغازه‌ها را بست. بستن مغازه گران فروش و پلمب کارخانه به ظاهر متخلف می‌تواند موجب ارزانی شود. این شیوه رد اواخر حکومت محمد رضا پهلوی با شدت انجام شد و با شکست روبه‌رو شد و معلوم شد روش مبارزه با گران فروشی بگیر و ببند و زندانی کردن تولید‌کننده و جریمه کردن فروشنده نیست.

قفل اقتصاد فقط با حل مشکلات سیاسی باز می‌شود

این فعال سیاسی در پایان گفت: باید منابع را بالا ببریم و از تولید داخل حمایت کنیم تا بازار عرضه و تقاضا خود معتدل و متعادل شود. حمایت از بخش تولید با سخنرانی و با دستور کاغذی ممکن نمی‌شود حمایت باید عملی باشد. ۴۳ سال این کار را نکرده‌اند و به یکباره از خواب بیدار شده ایم! امروز این کار‌ها فایده‌ای ندارد. جمهوری اسلامی برای برون رفت از بحران‌های اقتصادی راه‌حلی جز اصلاح سیاست داخلی و خارجی ندارد. سیاست داخلی باید بر پایه حمایت از تولید داخل و حمایت از بخش خصوصی باشد و سیاست خارجی ما باید بر پایه دوستی و همکاری با همه دنیا باشد. باید به همه دنیا به جای پیام جنگ و تقابل پیام صلح و دوستی مخابره کنیم. قفل اقتصاد در این صورت باز می‌شود. در غیر این صورت وضعیت اقتصاد ما هر روز بدتر می‌شود و هیچ مجلس و هیچ دولتی نمی‌تواند مشکل اقتصاد را حل کند.

منبع: گسترش نیوز

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
نبض بازار
گوناگون