کد خبر: ۳۸۰۷۰
۱۶:۵۴ -۲۰ دی ۱۴۰۰
نماینده بجنورد گفت: معدن نباید فقط یک شغل باشد، بلکه باید زنجیره آن ایجاد شود، یعنی زنجیره فرآوری. نباید از کشور خاک صادر شود، چون این‌کار، کشورفروشی است و حال این رویکرد با خام فروشی در حال انجام است.

محمد وحیدی

نشان تجارت - محمد وحیدی، نماینده بجنورد در پاسخ به اینکه چرا بسیاری از معادن کشور تعطیل یا نیمه‌تعطیل هستند؟ گفت: وقتی ساختار مدیریتی ایراد داشته باشد، معادن بی‌صاحب می شوند. در حالی که معدن یکی از ظرفیت‌های مهم توسعه‌ای است. متاسفانه خام‌فروشی به یک معضل در این حوزه تبدیل شده است.

وی افزود: در حوزه معدن ۱۰ هزار کیلومتر از پهنه مطالعاتی را بررسی کرده‌ایم. از سال ۹۱ که رهبر انقلاب به بجنورد آمدند، مطالعات پهنه‌های زمین شناسی استان آغاز شد. در قسمت جنوبی استان تقریباً این پهنه‌ها کامل است. اطلس معدنی در نصف استان کامل شده و مطالعات معدن نشان داده که معادن بسیار خوبی در این استان وجود دارد و این ظرفیت در اختیار سرمایه‌گذاران است، ولی مراودات سرمایه‌گذاران و حوزه صنعت، معدن و تجارت بسیار مهم است.

عضو کمیسیون آموزش مجلس تصریح کرد: متولیان اصلی مثل ایمیدرو در این حوزه بسیار کم‌کاری دارند. ما معدن مس و روی بسیار مهمی در آلبلاغ داریم که ظرفیت بالایی از ثروت کشور را در بر دارد، ولی در حال بهره‌برداری غیراصولی و آزاد حتی با دست است. پشنهاد ما این بود که اگر ایمیدرو توانایی ندارد، پس این معادن به مجموعه‌هایی مثل قرارگاه خاتم واگذار شوند و سرمایه‌گذاری این‌گونه صورت بگیرد و بعد هم از محل آورده خود در پروژه‌های عمرانی استان هزینه کنند، مثل پروژه‌های راه و راه آهن که با قرارگاه خاتم تفاهم‌نامه داریم.

وحیدی اظهار داشت: موضوع دیگر این است که برای جلوگیری از بهره‌برداری غیراصولی و خام فروشی، هر معدن باید به یک تولید یا فرآوری تبدیل شود. فرآوری پایین‌دست معدن یکی از اصولی است که در سطح استان ما خیلی کم کار شده است. یعنی در همان معادنی که بهره‌برداری سنگ های تزئینی یا کرومیت یا کلسید و… صورت می‌گیرد، استخراج فقط به صورت خام از استان خارج می‌شود. روی بحث فرآوری اصلاً کار نشده است. سرمایه‌گذاری که وارد می‌شود باید این اجازه را داشته باشد که واحد صنعتی را متناسب با آن ظرفیت ایجاد کند. ما باید اجازه بهره‌برداری از معدن را به او بدهیم، نه اینکه صرفاً بهره‌برداری از معدن فقط برای انتقال باشد.

این نماینده استان خراسان شمالی افزود: معدن نباید فقط یک شغل باشد، بلکه باید زنجیره آن ایجاد شود، یعنی زنجیره فرآوری. نباید از کشور خاک صادر شود، چون این‌کار، کشورفروشی است و حال این رویکرد با خام فروشی در حال انجام است.

وحیدی گفت: منیزیم یکی از فلزات بسیار استراتژیک است و تنها فلزی است که با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در کشور قابلیت راه‌اندازی دارد، ولی شرکت‌های دانش بنیان حمایت نمی‌شوند و این شرکت‌ها برای مبلغ ناچیزی برای تولید این فلز مانده‌اند. مزیت‌هایی که این فلز دارد این است که کم ‌آب‌بر است و انرژی کمتری مصرف می‌کند و اینکه در همه جای استان پراکندگی‌اش قابل ایجاد است، یعنی می‌تواند چند واحد تولیدی را در کنار هم داشته باشد؛ حتی در فلزات استراتژیک، بالاتر از آلومینیوم است و مقاومتش هم بیشتر است.

نماینده بجنورد یادآور شد: الان شرکت دانش بنیان سرمایه‌گذاری را شروع کردند، ولی برای برداشت تسهیلات از منابع داخلی، بانک‌ها همکاری نکرده‌اند، یعنی حتی سرمایه‌گذار حاضر است تسهیلاتی با سود ۱۸ درصد بگیرد، ولی بانک بهانه می‌آورد و نمی‌دهد.

وی گفت: فناوری پلکان دارد، یعنی صرف داشتن یک محصول اختراعی، خط تولید راه‌اندازی نمی‌شود. شما مقدمات را انجام دادید، یعنی دانش را داشتید و به شرکت دانش بنیان وارد شدید از مراحل فن‌آور گذشتید و ایده‌ها تبدیل به تولید شده و الان باید به سمت واحد صنعتی بزرگ بروید که هم اشتغال و هم تولید را ایجاد کنید.

وحیدی در ادامه بیان کرد: در استان ما سه قابلیت اساسی در حوزه صنعتی وجود دارد؛ یکی صنایع پایین‌دستی صنایع بزرگ مثل پتروشیمی، آلمینا و فولاد است که دانش بنیان‌ها در این زمینه مشغول کار هستند. دوم بحث معدن است که مقدماتش از شروع اکتشاف انجام می‌شود تا بعد به استخراج و تبدیل و تولید محصول نهایی که می‌تواند فلز باشد برسد و سوم اینکه در بخش‌های دانش بنیان به سمت صنایع تکمیلی بخش‌های تولیدی بروید.

این عضو کمیسیون آموزش مجلس در پایان خاطر نشان کرد: اگر مدیریت معادن کشور به دست استان‌ها باشد و استانداران متولی امر باشند، مسیر رو به رشد خواهد بود.

منبع: کانی مگ

ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
نبض بازار
گوناگون