کد خبر: ۲۷۱۱۸
۱۷:۵۲ -۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۰
اقتصاددانان معتقد هستند؛ سیاست هایی، چون ترغیب مردم به سرمایه گذاری در بورس با هدف دستیابی دولت به منابع مالی هنگفت و عدم بدهی خارجی کشور موجب شد تا ایران به ابرتورم ونزوئلایی دچار نشود.

بورس

نشان تجارت - اعمال تحریم‌های ناجوانمرانه همراه با ناکارآمدی مدیریت اقتصادی در کشور نرخ رسمی تورم را به حدود ۴۰ درصد رسانده است. تاثیر منفی رشد این شاخص مهم اقتصادی طی چند سال اخیر موجب شد تا گرانی‌ها بازار را احاطه و مردم در تنگنا اقتصادی قرار گیرند. البته چنین رشد فزاینده‌ای پس از گذشت چند سال که نرخ تورم در کشور تک رقمی شده بود به دلیل خروج آمریکا از برجام و تشدید تحریم‌ها شیب تند رو به بالایی را به خود گرفت، تا فشار مضاعفی بر مردم، فعالان اقتصادی بخش تولید و سایر بنگاه‌ها و کسب و کار‌ها تحمیل شود.

چرا نرخ تورم در ایران بر ریل رشد و قیمت ارز ۴ برابر شد؟

طوری که خیلی از کارگاه‌ها و کارخانه‌ها به دلیل افزایش هزینه‌های تولید مجبور به تعدیل نیرو، کاهش ظرفیت تولید و حتی تعطیل شدند. این اتفاق که ناشی از محدود شدن تبادلات اقتصادی و ارتباطات بین المللی ایران با دنیا در پی فشار‌های تحریمی رخ داده است، کاهش شدید میزان ارزآوری را به دنبال داشته و باعث شده است تا رشد تقاضا برای تهیه ارز در بازار افزایش و طی ۳ سال نرخ این کالا به حدود ۴ برابر برسد.

به گفته کارشناسان کاهش میزان صادرات و ارز آوری تاثیر بسزایی بر رشد نرخ تورم دارد، اما در شرایط بحرانی، مدیریت درست و اصولی اقتصاد می‌تواند راه را برای عبور از بحران هموار کند

در چنین شرایطی، اما ایران از ذخایر ارزی مناسبی برخوردار بود، ولی به دلیل بی تدبیری و ناکارآمدی‌های مدیرتی ارزی بخش عمده این کالا در کشور به نفع عده‌ای خاص از بین رفت.

کارشناسان معتقدند: کاهش میزان صادرات و ارز آوری تاثیر بسزایی بر رشد نرخ تورم و گرانی‌ها دارد، اما در شرایط بحرانی، مدیریت درست و اصولی اقتصاد می‌تواند راه را برای عبور از بحران هموار کند.

البته توجه به اقتصاد مقاومتی و تکیه بر توان داخل در شرایطی که کشور با کاهش میزان ارزآوری و ضرورت تامین نیاز‌های ارزی و... مواجه بود توانست به خوبی تاثیر گذار شود، اما از طرفی اتخاذ برخی سیاست‌های نادرست مقطعی برای تاب آوری و نجات اقتصاد کشور از تکانه‌های بزرگ و کوچک موجب شد تا در کوتاه مدت مانع از فروپاشی اقتصاد کشور در شرایط سخت شود واقتصاد کشور به اقتصاد ونزوئلا دچار نشود.

دولت با رونق بخشی بورس، سرمایه ها‌ی مردمی را برای کسب درآمد جذب این بازار کرد

«اسفند یار شاه منصوری» کارشناس مالی در گفتگو با خبرگزاری «بازار» در خصوص اینکه چرا ایران با وجود فشار‌های سخت اقتصادی تورم رسمی بسیار بالایی، چون ونزوئلا را تجربه نکرد گفت: خیلی از اقتصاددانان با توجه به تاثیر تشدید تحریم‌ها و ناکارآمدی‌های مدیریتی در داخل احتمال رشد فورانی نرخ تورم و رسیدن اقتصاد ایران به اقتصاد ونزوئلایی را در چند سال گذشته پیش بینی می‌کردند، اما با اوج گیری فشار‌های اقتصادی، کاهش شدید صادرات نفت و افت درآمد‌های ارزی در سال گذشته دولت توانست با راهکاری خاص، مدیریت اقتصاد و تامین دخل و خرج کشور را با فعال کردن بازار سرمایه و جذب منابع مردمی در بورس اداره کند.

ترمز تورم لجام گسیخته ایران با رونق بخشی بورس و راه افتادن سیل نقدینگی از همه بازار‌ها به این بازار در کنار انتخاب جوبایدن به عنوان رئیس جمهور امریکا و خروج ترامپ از کاخ سفید که قصد داشت برنامه ریزی‌های گسترده‌ای برای فروپاشی اقتصاد ایران اجرا کند، موجب شد تا اقتصاد کشور به سرنوشت اقتصاد ونزوئلا مبتلا نشود

وی افزود: ترمز تورم لجام گسیخته ایران با رونق بخشی بورس و راه افتادن سیل نقدینگی از همه بازار‌ها به این بازار در کنار انتخاب «جوبایدن» به عنوان رئیس جمهور امریکا و خروج ترامپ از کاخ سفید که قصد داشت برنانه ریزی‌های گسترده‌ای برای فروپاشی اقتصاد ایران اجرا کند، موجب شد تا اقتصاد کشور به سرنوشت اقتصاد ونزوئلا مبتلا نشود.

تاثیر مطلوب مناسبات و مذاکرا ت با ایران برای رفع تحریم‌ها و اخراج ترامپ از کاخ سفید

این کارشناس اقتصادی در پاسخ به سخنان اخیر معاون اول رئیس جمهور مبنی بر ابنکه پیش بینی بسیاری از اقتصاددانان این بود که تورم ایران تورمی ونزوئلایی می‌شود یعنی تورم رشد ۱۰۰۰ درصدی خواهد شد، اما به فضل الهی و تدبیر‌هایی که صورت گرفت نرخ تورم در عدد ۳۶ درصد متوقف شد، خاطر نشان کرد: هر چند اقداماتی برای خروج ایران از بحران در سال‌های گذشته انجام شد، اما اینکه چرا ایران تورم ونزوئلایی را تجربه نکرد بیشتر به تغییر مناسبات بین المللی و تغییر رئیس جمهور آمریکا بر می‌گردد چرا که جوبایدن در شعار‌های انتخاباتی خود موضوع مذاکره درباره برجام را مطرح کرده بود. در چنین شرایطی اقتصاد کشور از چند ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وارد رکود شد تا جهت گیر‌ها مشخص شود.

شکی نیست که درصورت انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا دلار تا بیش از ۶۰ هزار تومان هم می‌رفت، اما تغییر ریاست جمهوری آمریکا در کنار تامین کسری بودجه دولت از طریق رونق بخشی بورس در سال گذشته موجب شد تا رشد تورم فورانی نشود

شاه منصوری افزود: شکی نیست که درصورت انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا، دلار تا بیش از ۶۰ هزار تومان هم می‌رفت، اما تغییر ریاست جمهوری آمریکا در کنار تامین کسری بودجه دولت از طریق رونق بخشی بورس در سال گذشته موجب شد تا رشد تورم فورانی نشود. از طرفی نیز اکنون که روند مذاکرات برحامی در جریان است بازار و اقتصاد کشور معطل خبر‌های خوش البته با حفظ چارچوب‌ها هستند تا در صورت رفع تحریم‌ها و انجام معاملات تجاری اقتصاد کشور مسیر رونق را در پیش گیرد.

نرخ تورم کشور در سالجاری همچنان افزایشی است

وی با بیان اینکه نرخ تورم کشور در سال جاری افزایشی پیش بینی می‌شود، افزود: کسری شدید بودجه درسال جاری دولت آینده را تحت فشار قرار می‌دهد چرا که بودحه ۱۴۰۰ به امید فروش نفت روزانه ۲ میلیون ۳۰۰ هزار بشکه بسته شده است و اگر توافقاتی در مذاکرات برجام حاصل نشود تورم در ماه‌های پایانی امسال افسارگسیخته خواهد بود.

ایران دارای منابع و ذخایر سرشاری است و از طرفی بدهی خارجی نیز ندارد، بنابراین تورمی بالا را داراست، ولی به ابر تورم نرسیده است

«ایمان اسلامیان» اقتصاددان در گفتگو با خبرگزاری «بازار» درباره چگونگی وضعیت نرخ تورم در ایران و علت نرسیدن این شاخص مهم اقتصادی به ابر تورم اظهارداشت: رسیدن برخی کشورها، چون ونزوئلا به ابرتورم و برخی دیگر از کشور‌های جهان به دلیل عدم برخورداری آن‌ها از ظرفیت‌های بالا و قابلیت‌های فراوان در همه بخش‌های اقتصادی است، اما ایران دارای منابع و ذخایر سرشاری است و از طرفی بدهی خارجی ندارد، بنابراین تورمی بالا را داراست، ولی به ابر تورم نرسیده است.

هدف گذاری کاهش نرخ تورمی که محقق نشد

وی به تاب آوری ایران در برابر تکانه‌های اقتصادی و فشار‌هایی که از طرف آمریکا بر کشورمان با تشدید تحریم‌ها وارد شده است اشاره کرد و افزود: طی سال‌های گذشته ایران به دلایل مختلف در تنگنا اقتصادی قرار گرفت که بخشی از آن ناشی از عملکرد ضعیف دولت در اداره امور و سیاست گذاری‌های غلط و ناکارمدی مدیران اقتصادی و بخش دیگر نیز تاثیر گذاری اعمال تحریم‌ها بود، بروز چنین مشکلاتی باعث شد تا نرخ تورم هدفگذاری شده ایران که قرار بود تا پایان سال گذشته به ۲۲ درصد برسد هیچ گاه محقق نشود.

اسلامیان با بیان اینکه ناتوانی دولت در اجرای سیاست‌های درست اقتصادی بخصوص عدم استفاده از ابزار‌های پولی ومالی به شیوه‌ای اصولی، ارزش پول ملی را تضعیف و تورم را در کشور افزایشی کرد، گفت: رشد نرخ تورم و فشاری که اکنون بر مردم تحمیل شده است برگرفته از اعمال سیاست گذاری‌های غلط دولت روحانی بخصوص در دوران نخست ریاست جمهوری وی بوده است که سرکوب قیمت‌ها یکی از این سیاست‌های اشتباه است. اشتباه سنگینی که تبعات آن این روز‌ها جامعه را در بر گرفته و قشر فرودست را به زیر خط فقر برده است.

رشد ۴ برابری برخی کالا‌های اساسی سبد مصرفی در بازار

بنا به ین گزارش، نرخ تورم در کشور به طور رسمی حدود ۴۰ درصد و آنگونه که مردم هر روز سطح عمومی قیمت‌ها را ارزیابی می‌کنند به طور میانگین بیش از ۶۰ درصد می‌تواند باشد چرا که خیلی از کالا‌های اساسی بیش از ۲ تا ۴ برابر شده اند نمونه آن قیمت برنج، روغن، گوشت مرغ، لبنیات و... است.

فشار تورم و گرانی اکنون تا جایی مردم را در تنگنا قرار داده است که اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور اخیرا در نخستین جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در سال ۱۴۰۰ گفته است؛ پیش بینی بسیاری از اقتصاد دانان این بود که تورم ایران تورمی ونزوئلایی می‌شود یعنی تورم رشد ۱۰۰۰ درصدی خواهد شد که قطعاً به لحاظ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی غیرقابل کنترل است، اما به فضل الهی و تدبیر‌هایی که صورت گرفت نرخ تورم در عدد ۳۶ درصد متوقف شد. دولت می‌داند که این نرخ نیز زندگی مردم را با دشواری مواجه کرده و مردم بسیار اذیت شده اند، اما نباید آن سوی معادله که قرار بود اقتصاد ایران فرو بریزد را فراموش کنیم.

منبع: بازار
ارسال نظرات
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار
نبض بازار
گوناگون