نشان تجارت - در خصوص امکان احیای بازار سهام در دولت جدید اظهار داشت: تنها زمانی رونق واقعی و پایدار در بورس و بازار اوراق بهادار کشور میتواند مشاهده شود که اقداماتی کلیدی در مورد سیاستهای جدید اقتصادی دولت صورت پذیرند. باید استراتژی و سیاست اقتصادی دولت جدید بهصورت روشن و شفاف برای برونرفت از وضعیت بحرانی اقتصاد کشور طراحی، به ذینفعان بازار اعلام و گروه اجرایی اقتصادی با تأکید بر تجربه عملیاتی و نه دانشگاهی، با گرایشهای حرفهای، مستقل و نه سیاسی، مسئولیت کارها را به عهده بگیرند. از تجربیات تلخ و منفی گذشته برای بهبودی در آینده بازار اوراق بهادار کشور باید استفاده کنیم.
او ادامه داد: هرچه استراتژی و سیاست اقتصادی ارائهشده، توأم با اصلاح قوانین و مقررات بازار سرمایه در جهت کاهش نفوذ و دخالت دولت، افراد و نهاد های سیاسی و خصولتیها با تأکید برافزایش نظارتهای خودجوش ذینفعان بازارصورت گیرد، رونق بازار سرمایه بیشتر مشاهده خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه هر چه بر توسعه بخش خصوصی و مردمی قانونمند تأکید و حمایت گردد، رونق بازار سرمایه بیشتر خواهد بود، گفت: هرچه قوانین و مقررات، نظامهای عملیاتی و فناوریهای معاملاتی بازار سرمایه با استانداردهای روز بینالمللی مطابقت بیشتر پیدا کرده و سرمایهگذاران خارجی موجه را به این بازار جذب کنیم، رونق بازار بیشتر خواهد بود.
وی تصریح کرد: البته تاکنون هیچیک از موارد یاد شده را مشاهده نکردهایم. اگر به همین روال پیش برویم، آینده بازار سرمایه و بورس اوراق بهادار کشور در هاله ابهام خواهد بود و ریسک این بازار و عدم اطمینان نسبت به وضعیت آن بالا پیشبینی میشود. با توجه به اینکه سهام شرکتهای بسیار سود ده، باثبات و با مدیریت مناسب در بورس اوراق بهادار کشور پذیرفتهشدهاند، ابهامات نسبت به وضعیت آینده اقتصاد کشور، عملکرد و ارزش سهام این شرکتها را بهصورت منفی تحت تأثیر قرار خواهد داد.
آرانی در خصوص مهمترین اقدامات دولت جدید در خصوص بازار سهام بیان کرد: دولت در این مدت باید اقداماتی مدنظر قرار دهد. اصلاح سریع قانون بازار اوراق بهادار مصوب سال ۱۳۸۴ در جهت تاکید بر کاهش نفوذ و دخالت دولت، افراد و نهاد های سیاسی و خصولتیها و افزایش استقلال ونظارتهای خودجوش ذینفعان بازار (شامل کارگزاران، سهامداران خرد، عمده و نهادی، دولت و....) از جمله مهمترین اقداماتی است که دولت جدید باید مدنظر قرار دهد.
وی افزود: اعضای نهادهای ناظر بر بورس و بازار اوراق بهادار باید توسط ذینفعان این بازار انتخاب شده و بههیچعنوان انتخاب و یا عملکرد آنها نباید تحت تأثیر و یا نفوذ دولت، افراد و نهاد های سیاسی و یا رایزنیهای گروهی ونهادهای خاصی قرار بگیرد. بهعبارت دیگر استقلال نظارت و عملیات بورس و بازار اوراق بهادار کشور باید تأکید و به اجرا دربیاید. همچنین باید قوانین و مقررات ویژه برای توسعه بخش خصوصی کشور تدوین، تصویب، حمایت و به اجرا دربیاید.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه باید جلوگیری و منع توسعه بخشهای دولتی و خصولتی در بازار سرمایه و اوراق بهادار و جلوگیری از نفوذ آنها در اقتصاد در دستور کار قرار بگیرد، گفت: باید هرچه سریعتر قوانین و مقررات لازم برای تشویق، ترویج و جذب سرمایهگذاران خارجی از طریق بورس اوراق بهادار کشور عملیاتی و به اجرا دربیاید. البته در صورت امکان این اقدامات از طریق مشارکت با نهادهای معتبر بینالمللی صورت بگیرد.
او ادامه داد: بهکارگیری از مدیران حرفهای، باتجربه و آشنا با مسائل بینالمللی در نظارت و مدیریت بورس و بازار اوراق بهادار کشور و مشارکت با نهادها و سازمانهای حرفهای و معتبر بینالمللی در جهت ایجاد منافع مشترک و همافزایی اقتصادی در سطح جهانی از جمله مسائلی است که اهمیت زیادی دارد.
آرانی درباره پیشبینی خود از وضعیت بورس در آینده نزدیک گفت: با توجه به عدم روشن بودن استراتژی و برنامه اقتصادی دولت جدید، در حال حاضر دور نمای مثبتی را مشاهده نمیکنم. فکر میکنم وضعیت بازار سرمایه تا روشن نشدن تصویر اقتصادی به همین صورت موجود، در هاله ابهام خواهد بود. البته در همین وضعیت هم فرصتهای سرمایهگذاری مناسبی وجود دارند، ولی جهت کلی بازار در حالت بلاتکلیفی خواهد بود.